04 Юни 2020четвъртък08:29 ч.

БСП пита Ананиев защо се бави диабетната програма

/ брой: 208

автор:Аида Паникян

visibility 233

Кога ще бъде изработена и приета Национална програма за борба с диабета питат народните представителки от БСП Кристина Сидорова и Виолета Желева министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Болните от диабет в страната са над 500 хил., а специалистите смятат, че е крайно време да бъдат формулирани и предприети мерки за превенция, скринингова програма и повишаване на знанието на пациентите и обществото за диабета, за рисковите фактори за развитието му и за усложненията, аргументират се социалистките.

От отговора на министъра не става ясно дали МЗ подготвя такъв документ. Той обяснява, че вече има Национална програма за хроничните незаразни болести. "Видяно от гореизложеното, са предприети необходимите мерки за гарантиране на съвременна профилактика, диагностика и лечение на захарния диабет и усложненията му", заключава той в писмения си отговор. От него става ясно, че през 2018 г. с диабет са диспансеризирани 424 192 души, от които 332 011 при общопрактикуващ лекар, а останалите - при специалист.

ДУМА припомня, че за диабетна програма у нас се говори повече от 15 години, а през 2008 г. НС прие Декларация за диабета, в чиято основа бе заложено изработването на програма. Преди дни всички пациентски организации, посветили дейността си в помощ на пациентите с диабет, пратиха писмо до институциите, в което настояват за изработването на програмата.

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 318

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ