17 Ноември 2019неделя14:41 ч.

БСП пита Ананиев защо се бави диабетната програма

/ брой: 208

автор:Аида Паникян

visibility 121

Кога ще бъде изработена и приета Национална програма за борба с диабета питат народните представителки от БСП Кристина Сидорова и Виолета Желева министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Болните от диабет в страната са над 500 хил., а специалистите смятат, че е крайно време да бъдат формулирани и предприети мерки за превенция, скринингова програма и повишаване на знанието на пациентите и обществото за диабета, за рисковите фактори за развитието му и за усложненията, аргументират се социалистките.

От отговора на министъра не става ясно дали МЗ подготвя такъв документ. Той обяснява, че вече има Национална програма за хроничните незаразни болести. "Видяно от гореизложеното, са предприети необходимите мерки за гарантиране на съвременна профилактика, диагностика и лечение на захарния диабет и усложненията му", заключава той в писмения си отговор. От него става ясно, че през 2018 г. с диабет са диспансеризирани 424 192 души, от които 332 011 при общопрактикуващ лекар, а останалите - при специалист.

ДУМА припомня, че за диабетна програма у нас се говори повече от 15 години, а през 2008 г. НС прие Декларация за диабета, в чиято основа бе заложено изработването на програма. Преди дни всички пациентски организации, посветили дейността си в помощ на пациентите с диабет, пратиха писмо до институциите, в което настояват за изработването на програмата.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 220

Парламентарни избори в Беларус

автор:Дума

visibility 34

Каталуния ще е в "тотална блокада"

автор:Дума

visibility 784

Хиляди чехи поискаха оставката на Андрей Бабиш

автор:Дума

visibility 899

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 423

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 746

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 362

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ