24 Април 2024сряда07:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 909

За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение, общо сигналите за нарушения в храните у нас от 2015 до 2019 г. са 5. Почти всяка седмица БАБХ получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела пилешко месо. Това сочи справка в системата за бързо оповестяване на храни и фуражи. Системата работи в България от 2014 г. и трябва бързо да съобщава информация между отделните страни-членки на ЕС за наличието на химикали или други вредни съставки в храните. Това дава възможност на контролните органи в отделните страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени вещества от пазара, предава БГНЕС.

Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всякакви форми - в замразени бутчета, в механично обезкостено месо, в дробчета, в охладени бутчета и дреболии, в пилешко филе и четвъртини. Салмонелата е най-голямата микробиологична опасност за храните у нас, сочи още системата. Въпреки това от БАБХ припомнят, че при добра термична обработка на месото то не е опасно за потребителите.

"От началото на годината досега са взети над 1400 проби и са установени 26 несъответствия за салмонела. От тях само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 случаи са за други щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки всичко ние нотифицираме ЕК за всеки несъответстващ резултат и предприемаме действия към месото в зависимост от това дали щамът е опасен или не за човешкото здраве", обясни началникът на контрола върху храните в БАБХ д-р Кремена Стоева. Още при вземането на пробите всяка пратка се спира за българския пазар и не се пуска по магазините, докато не излязат резултатът. Ако той е отрицателен, тогава се пуска на пазара, ако се установи салмонела, пратката не достига нашия пазар.

"Фирмите са различни, както вносителите у нас, така и производителите на полското месо също са различни, но има и повтарящи се фирми за целия този период на контрол", посочи експертът. 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ