24 Юни 2019понеделник15:46 ч.

Кичозното яйце, с което Плевнелиев ошашави Ватикана

Актуално

Да те погали папа Римски

Защо висши политици ходят да се кланят в Рим на българския 24 май?

/ брой: 97

автор:Велиана Христова

visibility 369

Българската Коледа, българският Великден - умираме да национализираме големите християнски дни за участие в пиар акции. Сега иде българският 24 май и голямата пиар атракция, с която медиите го отбелязват, е аудиенцията на поредната делегация от висши политически лица при папа Римски. Училищните дворове по кварталите отдавна пустеят на този ден, минава за неприсъствен, но за присъствието при папата задължително всички са осведомени. 

В този Ден на знанието стават всякакви чудеса - един просветен министър преди няколко години призова децата да не се морят толкова с учене, ами повече да играят. Един президент не другаде, а пред паметника на светите братя Кирил и Методий поиска да сменим кирилицата с латиница, за да сме се "европеизирали". Но най-голямата атракция си остава докосването до папата. Пак президент, но следващ - не онзи с латиницата, през 2012 г. замъкна във Ватикана огромно стоманено 200-килограмово яйце, с кичозно позлатени люспи отгоре. Премиерът ни днес пък се тупа в гърдите, че вече "три папи са го галили по главата", може би чака четвърти... Само за последните четири години Борисов два пъти бе водач на височайшите ни делегации в Рим (2015 и 2018 г.), другите два пъти го изпревариха двама президенти - Росен Плевнелиев през 2016 г. и Румен Радев през 2017-а. Дотолкова свикнахме с тези "посещения при папата за 24 май", че никой не се и запитва: а какво търсят висшите ни държавници, плюс куп министри и депутати, при главата на Католическата църква точно на 24 май - деня, в който отбелязваме държавообразуващата българска просвета, създаването на собствените ни букви, на собствената ни православна книжнина и на собствения наш цивилизационен принос в световната и европейската култура? Би трябвало папата да дойде да се кланя в България на нашата основополагаща европейска култура. А политиците ни да правят върволица не във Ватикана, а при патриарха в София! 

Именно с решенията на Преславския събор през 893 г. българският език заменя гръцкия в богослужението и с това става официален език на българската държава. Тази държава, която благодарение на един просветен владетел - княз Борис и сина му Симеон Велики, приютява подгонените от Запада ученици на светите братя и от нея тръгват покръстването на другите славяни и четмото им. За нея големият френски българист проф. Роже Бернар написа: "Езикът на този пръв разцвет на славянската писменост и култура не е никакъв друг, а старобългарският. Този език надживя всички опити на чужди нашественици за претопяване благодарение на твърдостта на българския народ, на неговото желание да съхрани всичко българско, особено българското слово, което често е било застрашавано, но никога не е било покорявано".

364 дни в годината се бием в гърдите, че сме дали на света нещо голямо и че вярата, езикът и духовността са ни превели през пет века робство. А на 365-ия ден захвърляме достойнството си като овехтяла дреха и отиваме да се кланяме в папските нозе. И клетата ни журналистика след обилните описания на т.нар. аудиенции от кумова срама накрая добавя едно изречение: "...делегацията посети църквата "Сан Клементе" в Рим, където е погребан Константин-Кирил Философ".

Разбира се, благословията, която папа Андриан II дава през 868 г. на делото на Кирил и Методий, на служенето на църковнославянски и на православната книжнина, има своето историческо значение за, казано най-общо, равнопоставянето на две големи европейски култури - източната и западната. Но щяха ли да са тъй радушни обятията на тогавашния папа, ако Кирил и Методий не бяха донесли в Рим спасените от тях в Крим мощи на четвъртия римски папа св. Климент, убит през I век? Всъщност, политиката винаги се е намесвала и в божиите дела.

Хайде да си спомним, че през 2017 г. визитата на българската делегация във Ватикана в чест на сакралната за нас дата 24 май бе отложена с няколко дни заради... посещението на американския президент Доналд Тръмп при папа Франциск и заради участието на президента Радев в срещата на НАТО в Брюксел. А нима именно натискът Македония да бъде вкарана в НАТО не доведе до това Бойко Борисов послушно да "преотстъпи" българската история на югозападната ни съседка? И тя много ловко си присвои дори Кирил и Методий. А присъдружните на властта медии елейно чуруликаха в описанията си през 2018 г. как българската и македонската делегация на 24 май заедно са отишли при папа Франциск и в църквата "Сан Клементе" да почетат Константин-Кирил Философ. Ами тогава защо рипнаха срещу думите на Путин, че "славянската азбука е тръгнала от македонската земя"? Щом Северна Македония отбелязва празника на буквите и на Кирил и Методий, значи се приема, че македонската земя е тази, от която те осъществяват делото си... 

Колкото до "Сан Клементе" и гроба на Кирил, нека добавим, че там всички държави, които ползват кирилица, са оставили паметни плочи. Още през 1929 г. цар Борис ттт става първият ни държавник, поставил такава плоча. А през 1975 г. е монтирано мозаечно пано, изобразяващо светите братя, с надпис: "На славянските първоучители от признателния български народ". А на венец встрани е изписано: "На създателите на българската славянска писменост от Тодор Живков, Председател на Държавния съвет на Народна Република България, юни 1975 г."

С две думи - от Живков през 1975 г. тръгва традицията висши наши политици да посещават Рим за 24 май. За тази година засега единствено от стената във фейсбук на шефката на парламента Цвета Караянчева стана известно, че тя с радост ще води българската делегация - демек, папата и нея ще погали по главата...  

На 24 май честваме тази държава, която големият славист акад. Дмитрий Лихачов нарече "държава на духа", и написа за нея: "Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух - Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата."

 

Еньовден е – слънцето играе, билките са магични

автор:Дума

visibility 66

Ромски фамилии се биха в Розино, 44 са в ареста

автор:Дума

visibility 73

Опасни бури и дъждове в 19 области на България

автор:Дума

visibility 130

БСП почете живота и делото на Димитър Благоев

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 118

Нинова: ЧЕЗ бе продадена на втората Гинка

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 118

Цените у нас стигнаха европейските

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 118

Бизнесът е против закона за шума, плаши с протести

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 118

Чешки фонд иска да купи веригата "Метро"

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 118

Имамоглу отново спечели Истанбул

автор:Дума

visibility 116

Отново напрежение между Грузия Русия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 118

Военните действия срещу Иран "остават на масата"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 118

Палестина отхвърля американския мирен план

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 118

Обезверен народ - слаба държава

автор:Зорница Илиева

visibility 240

/ брой: 118

Кого лъжете, господа?

автор:Велиана Христова

visibility 390

/ брой: 118

Хамелеон на деня

visibility 165

/ брой: 118

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ