18 Август 2019неделя13:03 ч.

ДАНС създаде прецедент, иска да следи и децата

Настояването за постоянен и пълен достъп до данните на всички малолетни и студенти е правен нонсенс, казват юристи

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 193

Скандален е проектът за инструкция на ДАНС и МОН, който предвижда агенцията по сигурността да има пълен достъп до данните на всяко дете от 5-годишна възраст до завършване на висшето образование, коментират юристи и фондации за защита на правата на децата.  

Децата до 18 години са защитени по закон от вербуване и всякакво взаимодействие със службите, а неограниченият достъп на ДАНС до данните им дава възможност за вербуване след пълнолетието им, коментират разузнавачи. Защо на агенцията се дава пълен перманентен достъп до данните на всички деца и студенти, без да се конкретизира как ще се използват, а не при конкретен случай с аргументация за извършено противозаконно деяние, питат специалистите. Личните данни са защитени от перманентен достъп, въвеждането на такъв е абсурдно и недомислено, категорични са юристи. Текстът на инструкцията може да бъде интерпретиран по различни начини, създава се опасен прецедент, твърдят те. Едва ли следенето на деца в забавачките е важно за националната сигурност, възмущават се и правозащитници. 

Държавна агенция "Национална сигурност" поиска безконтролен и 24-часов достъп 7 дни в седмицата до цялата информация на МОН за всички деца от 5 години нагоре, за учениците и студентите в България. Ако МОН създаде нова база данни, тя трябва тутакси да се предостави на ДАНС. Това ще става чрез виртуална частна мрежа със защитена връзка. Хардуерът, софтуерът и комуникационното оборудване за т.нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН, пуснат за обществено обсъждане до 9 септември т.г.  

Ако документът бъде приет от МС в този вид, агенцията за национална сигурност ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; Регистъра за завършилите студенти и докторанти; Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления, както и до Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (кое дете в коя задължителна предучилищна група е записано и кой ученик в кое училище учи). ДАНС ще разполага и с перманентна информация за движението на децата и учениците при преместването им от един клас в друг и от едно училище в друго.

Като цел на безпрецедентната инструкция е посочено, че ДАНС ще "извършва справочна дейност" за изпълнение на функциите си. От инструкцията и от мотивите към нея не става ясно защо й е на ДАНС цялата тази информация, защо агенцията иска да знае примерно кой студент в каква специалност учи и за какво ще използва данните. Цитиран е само чл. 30(3) от Закона за ДАНС от 2008 г.: "Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство."

Пожарът край Шишманци е напълно овладян

автор:Дума

visibility 194

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

автор:Дума

visibility 51

До 32° в неделя

автор:Дума

visibility 42

Мъртва риба изплува край Руен

автор:Дума

visibility 345

3/4 от жилищата са от социализма

автор:Дума

visibility 721

/ брой: 157

НАП се хвали, че нарушенията по морето намалявали

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 157

Букурещ затваря центъра си за стари автомобили

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 157

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 157

Пожар във фабрика в Сърбия

автор:Дума

visibility 339

Паника на метростанция в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 2237

САЩ поискаха изземване на иранския танкер

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 157

Корбин ще опита да свали Джонсън

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 157

Особена порода

автор:Ина Михайлова

visibility 1395

/ брой: 157

Пацо във Валенсия, където съдят за корупция

visibility 454

/ брой: 157

Гербаджийска идеология на безпросветието

автор:Юри Михалков

visibility 649

/ брой: 157

Без какво можем и без какво не можем

автор:Лозан Такев

visibility 297

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ