19 Май 2021сряда06:01 ч.

Памет

Датата

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 268

814 - УМИРА ХАН КРУМ, БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ (Р. 755 Г.). Управлява в периода 803-814 г. С неговото име са свързани първите процеси по централизацията на управлението. Като далновиден държавник започва да приобщава славяните към властта, прокарвайки първите общовалидни закони в Първото българско царство. Започва провеждането на административна реформа. С неговото управление е свързано създаването на първото официално законодателство - т.нар. Крумови закони. Те съдържат разпоредби относно кражбата, клеветата, пиянството, просията и др.

1519 - РАЖДА СЕ КАТЕРИНА МЕДИЧИ, КРАЛИЦА НА ФРАНЦИЯ (УМИРА 1589 Г.). Съпруга на един крал от династията Валоа - Анри II, и майка на други трима - Франсоа, Шарл и Анри III. Името й се свързва от повечето историци с организирането на Вартоломеевата нощ (24 август 1572 г.). Тогава само в Париж са убити около 3000 хугеноти (френски протестанти). Общият брой на жертвите според различни източници варира между 5000 и 30 000. След Вартоломеевата нощ религиозните войни във Франция се възобновяват.

1835 - В ТЪРНОВО СА ОБЕСЕНИ ВОДАЧИТЕ НА ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА. През 1834 г. заможният търговец Велчо Атанасов-Джамджията започва организирането на въоръжено въстание, като привлича съмишленици от Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Габрово. Те установяват тесни връзки с Георги Мамарчев, комендант на Силистра под руско командване. Родолюбците изработват план за въстание, което да бъде обявено на Великден. Основната цел е образуване на автономно княжество - база за бъдещите освободителни борби. Извършено е предателство, а водачите на Велчовата завера са заловени и обесени.

1906 - РАЖДА СЕ САМЮЪЛ БЕКЕТ, ИРЛАНДСКИ ПИСАТЕЛ, ПОЕТ И ДРАМАТУРГ (УМИРА 1989 Г.). Носител на Нобелова награда за литература за 1969 г. Някои от най-известните му пиеси са "В очакване на Годо", "Катастрофа", "Краят на играта". Автор е на романа "Молой" и на сборниците "Разкази и текстове за нищо" и "Обезселителят и други разкази".

1963 - СИДНИ ПОАТИЕ СТАВА ПЪРВИЯТ АФРОАМЕРИКАНЕЦ, СПЕЧЕЛИЛ "ОСКАР". Освен актьор, той е режисьор и дипломат. Печели "Оскар" за филма "Полски кринове". През 1967 г. излизат три негови филма, които се превръщат в класика на американското кино - "На учителя с любов", "В топлината на нощта" и "Познай кой ще дойде на вечеря". С тях той става кинозвезда от световен мащаб.

2007 - УМИРА ЗЛАТИНА ТОДЕВА, АКТРИСА (Р. 1926 Г.). Известна е като Мама Злата. Има над 200 роли в театъра и киното. Работила е в театрите в Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Пловдив и Смолян. Известна е с множество филми, сред които "Хайка за вълци", "Мила от Марс", "Рапсодия в бяло", "Опашката на дявола". Носител е на национални награди и държавни отличия.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ