29 Май 2020петък23:21 ч.

Егати правителството!

/ брой: 234

автор:Мая Йовановска

visibility 874

В края на всяка година БСК представя данни от традиционното си проучване каква е икономическата среда в държавата през погледа на бизнеса. И всяка година разбираме, че основните притеснения на предприемачите остават все едни и същи. Това, което ги мори, са корупцията, бюрокрацията и т.н. Десет години начело на държавата са все едни и същи "герои", които преди избори се спукват да обещават облекчения и стимули за бизнеса, но после всичко потъва като вода в пясък. Очевидно са толкова дебелокожи, че принципът на китайската капка въобще не им действа и резултатите от анкетите се повтарят ли, повтарят. Може би дори бизнесът ги дразни като досадна муха, щото постоянно им натяква за пълния провал с електронното правителство, тежките режими, които спъват предприемачеството и т.н. А пък вчера изследване показа, че над 35% от бизнеса се оплаква, че е необходимо неофициално плащане, за да стигне до еврофинансиране. Измамите стават чрез подкупи, фалшифициране на документи, конфликт на интереси и злоупотреба с власт. И това не е ново.

Тази година страната ни загуби девет позиции в класацията на СБ "Doing business" по показателя за лекота на правене на бизнес и инвестиции. Да започне един бизнес у нас са необходими средно 23 дни и преминаване през седем процедури. За разрешително за строеж трябва да прегазиш 19 процедури и да загубиш 97 дни. А за включване към електрическата мрежа - средно 262 дни. Заради това само на под 4% от нашенците им хрумва да правят бизнес. 

Доказателство колко "добра" е бизнес средата е и сривът на чуждите инвестиции с над 15 млрд. лв. за 10 г. Поредният чужд инвеститор (Нуundау Еlесtrус) ce гoтви да бяга. А родните - или се чувстват сякаш "плуват в сярна киселина" (по Кънчо Стойчев), или фалират. Пък на Бойко Борисов преди ден за пореден път му се привидя завод за автомобили у нас. Но не трябва да забравяме, че това е премиер, на чийто бивш финансов министър беше разрешено да изрекетира бизнеса, като си приспадне процент от дължимото по обществени поръчки. Егати правителството!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 434

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1407

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ