24 Април 2019сряда06:01 ч.

Фирма източва Държавния резерв

Подозират, че в схемата за 30 млн. лв. са замесени ръководството на агенцията и шефът й Станимир Пеев

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 614

Схема за източване на Държавния резерв от частна фирма чрез доставка на дизелово гориво за 30 млн. лв. разкрива журналистическо разследване. В аферата e замесена фирма "Полисан". Тя тегли кредит от банка, който обезпечава със залог върху гориво, което фирмата впоследствие продава на резерва за 30 млн. лв. Той пък го оставя за съхранение срещу заплащане на "Полисан". Измамата излиза наяве след сигнал, че фирмата на съпругата на шефа на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев участва в охраната на половината имоти на МО.

Схемата няма как да сработи без знанието на сегашния шеф на Държавния резерв Станимир Пеев и ръководството на агенцията, коментират запознати с аферата.

Става дума за отработена схема, която не би могла да се осъществи без знанието на ръководството на резерва и активното бездействие на другите държавни институции. Измамата излиза наяве на фона на скандалния факт, че фирмата на съпругата на сегашния шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев участва в охраната на половината имоти на Министерството на отбраната. Описаната схема е от друго естество, но е показателна за начина, по който се източват с 30 млн. лв. Държавният резерв и една от големите частни банки. "Гласове" припомня, че Пеев е назначен от Бойко Борисов и доверен човек на Делян Пеевски.

Фирмата "Полисан" тегли кредит от УниКредит Булбанк в размер на милиони левове. Тя е обезпечила заема с особен залог върху дизелово гориво, който надлежно е вписан в Централния регистър на особените залози. После го продава на Държавния резерв за 30 млн. лв. Сделката се случва на борсата, но нито оттам, нито от ДА "Държавен резерв" си правят труда да проверят дали горивото не е с някакви тежести. Купуват го, даже го оставят на съхранение при фирмата, която им го е продала срещу заплащане. 

По този начин Държавният резерв хем купува гориво от "Полисан", което е заложено пред банката, хем плаща на фирмата десетки хиляди левове годишно за съхраняването му. След като "Полисан" е взела два пъти пари за едно и също гориво, спира да плаща кредита. Банката тръгва да си взема особения залог, но установява, че горивото вече е продадено на Държавния резерв и не може да го вземе, защото е задължителен запас по закон. Според източниците на "Гласове" далаверата няма как да сработи без знанието на Станимир Пеев и ръководството на ДА "Държавен резерв", а подобни схеми от години се въртят в резерва, но за тях никой не пише и не говори.

Фирма "Полисан" е на път да бъде обявена в несъстоятелност, което означава, че кредиторите й ще останат без погасени дългове, включително и Държавният резерв.

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ