23 Юли 2019вторник02:31 ч.

Фирма източва Държавния резерв

Подозират, че в схемата за 30 млн. лв. са замесени ръководството на агенцията и шефът й Станимир Пеев

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 998

Схема за източване на Държавния резерв от частна фирма чрез доставка на дизелово гориво за 30 млн. лв. разкрива журналистическо разследване. В аферата e замесена фирма "Полисан". Тя тегли кредит от банка, който обезпечава със залог върху гориво, което фирмата впоследствие продава на резерва за 30 млн. лв. Той пък го оставя за съхранение срещу заплащане на "Полисан". Измамата излиза наяве след сигнал, че фирмата на съпругата на шефа на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев участва в охраната на половината имоти на МО.

Схемата няма как да сработи без знанието на сегашния шеф на Държавния резерв Станимир Пеев и ръководството на агенцията, коментират запознати с аферата.

Става дума за отработена схема, която не би могла да се осъществи без знанието на ръководството на резерва и активното бездействие на другите държавни институции. Измамата излиза наяве на фона на скандалния факт, че фирмата на съпругата на сегашния шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев участва в охраната на половината имоти на Министерството на отбраната. Описаната схема е от друго естество, но е показателна за начина, по който се източват с 30 млн. лв. Държавният резерв и една от големите частни банки. "Гласове" припомня, че Пеев е назначен от Бойко Борисов и доверен човек на Делян Пеевски.

Фирмата "Полисан" тегли кредит от УниКредит Булбанк в размер на милиони левове. Тя е обезпечила заема с особен залог върху дизелово гориво, който надлежно е вписан в Централния регистър на особените залози. После го продава на Държавния резерв за 30 млн. лв. Сделката се случва на борсата, но нито оттам, нито от ДА "Държавен резерв" си правят труда да проверят дали горивото не е с някакви тежести. Купуват го, даже го оставят на съхранение при фирмата, която им го е продала срещу заплащане. 

По този начин Държавният резерв хем купува гориво от "Полисан", което е заложено пред банката, хем плаща на фирмата десетки хиляди левове годишно за съхраняването му. След като "Полисан" е взела два пъти пари за едно и също гориво, спира да плаща кредита. Банката тръгва да си взема особения залог, но установява, че горивото вече е продадено на Държавния резерв и не може да го вземе, защото е задължителен запас по закон. Според източниците на "Гласове" далаверата няма как да сработи без знанието на Станимир Пеев и ръководството на ДА "Държавен резерв", а подобни схеми от години се въртят в резерва, но за тях никой не пише и не говори.

Фирма "Полисан" е на път да бъде обявена в несъстоятелност, което означава, че кредиторите й ще останат без погасени дългове, включително и Държавният резерв.

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ