22 Ноември 2019петък07:32 ч.

АНАТОЛИЙ СТАНКУЛОВ

На фокус

Хамелеон на деня

Защо Борисов ще възстановява индустрията на България отпреди 1944 г.?

/ брой: 118

visibility 1457

Петър Карлуковски

Предизвикателното изявление на Бойко Борисов на срещата с представителите на индустриалния капитал, че ще възстановява индустрията на страната отпреди 9.09.1944 г., е истински "шедьовър" в икономическите познания на премиера. Какъв връх на икономическата мисъл! Каква висока кауза, зад която трябва всички да се обединим и работим най-усърдно!

Да се чуди човек в кой времена е живял и живее този този наш предводител? Често го критикуват, че работи на парче, а ето че след 10 години начело на държавата роди прозрение с дългосрочна цел. Само че нещо се е заблудил, понеже тази цел за 30 години разграждане на комунизма е вече почти изпълнена. Под крилото на антикомунизма за три десетилетия България беше доведена икономически до изходната си точка отпреди войната. Забележителното постижение е, че тя остава най-изостаналата и бедна страна в Европа както преди войната, така и след 30 години демокрация.

Очевидно Борисов е отчел това забележително постижение на своите съмишленици антикомунисти, към които усърдно се стреми да се пришие с днешна дата, "надул перки" след спечелването на евроизборите. Сега си поставя високи цели - да издигне икономиката на равнище отпреди седемдесет и повече години.

Вярно, в годините преди войната България бележи известен икономически възход, но това с нищо не променя тежката социална и икономическа съдба на българския народ. България в навечерието на войната е изостанала аграрна страна с примитивно, разпокъсано и монокултурно земеделие. С патриархално общество, приковано към земята ("Дий, воле, дий!"). Една неграмотна страна с 84 % селско население, което за да изучи един член на семейството, впряга цялата фамилия в непосилен труд, за да го издържа.

Показателно за социално-икономическото състояние на българското общество преди войната е едно социалогическо изследване на популярния английски вестник "Дейли телеграф" от 1938 г. за стандартите и бита на Балканските страни. В него за България са отбелязани следните данни: "81 % от жилищния фонд е керпичен, 90 % от населението ползва външни тоалетни, с бани разполагат само 11 % от домакинствата. Страната е една от най-изостаналите и бедни в Европа. Изнася главно тютюн, зърно, розово масло и някой произведения на леката промишленост (платове). Внася дори пирони и топлийки."

За такъв ли тип индустриализация говори и ще ни води този човек? Всеки по различен начин може да възприема и тълкува една такава абсолютна глупост, но по-интересното е да се опитаме да проникнем в целта на срещата с едрия капитал, тъкмо на която той говори за "реиндустриализация" от време оно. Скритата цел според мен е стремежът на бившия комунист Б. Борисов за оттласкване от комунистическото му минало. Избиването на този комплекс може да се проследи в ранното му политическо развитие - от това как си е запазил партийния билет до трогателния му спомен за бедното детство в ранните години на социализма, когато се бил хранил с филия хляб, намазана с мас и червен пипер. В незрялата си възраст на още не напълно изпечен антикомунист той се изпусна веднъж с фразата,че "това, което е построил Т.Живков, не можем да го боядисаме дори". За това си невъздържано изказване беше остро смъмрен от сини активисти около Ив. Костов, Ал. Йорданов и другите от десницата. Мнозина от тях продължават да се съмняват, че той е истински антикомунист и десен човек. Дали затова тури Ал. Йорданов в листата за евродепутат...

Борисов вече не говори за постиженията на социализма, а само напада лошата и престъпна партия БСП. Той не говори и за комуниста - неговия баща, а постоянно намеква за злощастната съдба на неговия дядо, която била причинена уж от комунистите. Напоследък се забелязва ожесточаване на антикомунистическата реторика на премиера - вероятно за да бъде твърдо припознат от заклетите антикомунисти от СДС и да разсее всякакви техни съмнения. Не е случайно съюзяването му със СДС в евровота и вероятното съвместно участие на предстоящите местни избори. Потвърждение за което е и масираното участие на членове на ръководството на ГЕРБ във всички чествания за "репресираните" и "жертвите" на комунизма, на които те държат речи и заклинания за престъпните години на социализма и неизменно хулят БСП.

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ