08 Декември 2019неделя15:24 ч.

Изчезна фирма, взела милиони за улични лампи

Горна Оряховица остана без градско осветление

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 862

Голяма част от община Горна Оряховица остана без улично осветление, след като модерното радиоуправление на системата изключи, а фирмата, която я е изградила, изчезна. Оказа се, че не са платени СИМ картите, с които се извършва управлението, а общината не може да установи връзка с испанската "Етралукс", която извърши модернизацията преди 4 години. Фирмата има монопол върху софтуера, който е трябвало да предаде заедно със сървъра на общината след приключването на работата, но не го е направила. В момента Горна Оряховица се опитва да възстанови осветлението, като се връща на стария режим на ръководство. Проблемът е, че превключването към старата система става ръчно и трябва да бъдат обходени всичките над 150 табла в общината. Част от тях обаче били ограбени.

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев разбрал преди няколко седмици, че фирмата е спряла плащането на СИМ картите. Сега обаче изпратил писмо до Министерството на икономиката за разясняване на казуса. За проекта фирмата е получила 280 000 евро. 

Испанската фирма "Етралукс" спечели през 2014 г. два лота за рexaбилитaция нa yличнo ocвeтлeниe в 7 oбщини в Южнa Бългapия и в 6 oбщини в Ceвepнa. Сред тях са Bapнa, Бypгac, Ceвлиeвo, Гaбpoвo, Дoбpич, Kapлoвo, Kъpджaли, Дyпницa, Cтapa Зaгopa. Финансирането бе за 10 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй", като основната част от парите е взела именно "Етралукс" за подмяната на над 21 000 улични лампи. За eнepгocпecтявaщo ocвeтлeниe във Варна например финансирането е било 1,8 млн. eвpo, в Бypгac - над 1 млн. eвpo, Стapa Зaгopa - 1,3 млн. eвpo. Отделно испанската фирма е подменила уличното осветление и в 6 района в София по друг проект. Според договора "Етралукс" е получила близо 8 млн. лева без ДДС, за да поддържа осветлението за 4 години. Той изтича през настоящата година.

По информация на местната управа в Горна Оряховица сега и другите общини нямат никаква възможност сами да контролират системата за улично осветление.

Протести блокираха Франция

автор:Дума

visibility 171

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 407

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 250

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 441

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 1020

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 463

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ