29 Октомври 2020четвъртък20:01 ч.

Жители от Пернишко протестираха с легени, халати и празни туби за вода пред Министерството на околната среда и водите. Участниците във флашмоба обърнаха внимание, че отговорността за водната криза трябва да бъде понесена от Нено Димов и Петя Аврамова

Кабинетът отпуска над 5,2 млн. лв. за водната криза в Перник

/ брой: 244

автор:Ростислава Иванова

visibility 397

Правителството отпуска над 5,2 млн. лв. за пакет спешни мерки за решаване на водната криза в Перник, съобщи след заседанието на Министерския съвет регионалната министърка Петя Аврамова. 340 хил. лв. са за доставянето на вода от карстови пещерни езера. По думите й подземните води могат да осигурят между 300 и 700 литра вода в секунда. По споразумение между МРРБ и община Перник ще бъдат отпуснати 1,89 млн. лв. за изграждане на 6 километра тръбопроводи от село Чуйпетлово до язовир "Студена", през които ще се осигури допълнителен приток на вода. Министърката очаква това да стане до 20 дни. Близо 3 млн. лв. ще отидат за ремонт на пречиствателната станция в Перник, за да може и "мъртвата точка" на "язовир "Студена" да се ползва за питейни нужди, обясни Аврамова. Ако бъде обявено бедствие в Перник, процедурите по тези проекти ще са кратки и ще се изпълнят много бързо, увери екоминистърът Нено Димов.

Екипи на ВиК от страната ще се включат в отстраняване на авариите по водопреносната мрежа в Перник. "Софийска вода" и ВиК в Перник започнаха и подмяната на повредения спирателен кран, водоснабдяващ градската промишлена зона. 

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че водата от целия Владайски канал ще бъде насочена към язовир "Студена". Ще бъде изградено и съоръжение във водосборната зона, което ще доведе до увеличаване на потока вода към язовира. Очаква се утре в Перник да бъде обявено бедствено положение, за да се ускорят аварийните дейности. 

Заради спешните аварийни ремонти перничани вчера нямаха вода от 6 до 21 ч., но днес ще бъдат компенсирани с вода през целия ден.

Общественици с писмо срещу погазването на човешките права

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Всеки пети в Ивайловград и Маджарово е безработен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Народният театър затваря до 15 ноември

автор:Дума

visibility 61

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ