22 Февруари 2020събота22:34 ч.

Касата одобри лечението на 130 души с хепатит С

Поредица от жалби и намесата на омбудсмана ускорили действията на НЗОК, предполагат пациенти

/ брой: 17

автор:Аида Ованес

visibility 1477

По неофициална информация на 20 януари са били разгледани около 130 просрочени протокола за отпускане на безинтерфероново лечение на хепатит С. Това научи ДУМА от пациентската организация "ХепАктив". Става дума за същите протоколи, за които НЗОК бе взела категорично решение да бъдат върнати за преразглеждане. "Очевидно ясно заявената пациентска позиция, откритото лекарско възмущение, широкото медийно отразяване и предприетите от нас законови действия дават резултат. Надяваме се, че и останалите 130-150 протокола, подадени през 2016 г., ще бъдат разгледани в най-кратък срок", коментира Силвана Лесидренска от "ХепАктив".
Както по-рано ДУМА писа, миналата седмица пациентската организация заведе жалба във ВАС с искане да бъдат обявени за нищожни  новосъздадените от НЗОК изисквания за безинтерфероново лечение на хепатит С. Те влязоха в сила от 16 януари. Един от изключващите критерии бе, че скъпото лечение не може да се предписва на болни от хепатит С, на които не им остава много живот. Не са спазени ключови процедури при създаването на тези изисквания, те нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност, категорични са от пациентската организация.
Междувременно от "ХепАктив" подадоха жалба срещу новите изисквания и до омбудсмана Мая Манолова. От организацията допускат, че именно това е раздвижило нещата, пациентите са били привиквани в районните каси и са одобрени протоколите им за скъпото и животоспасяващо лечение. Това става въпреки едно от решенията на надзорниците на НЗОК, според което скъпото лечение с медикаменти от втора и трета линия може да се провежда само след решение на Надзорния съвет.
След недоволството на пациенти и лекари по отношение на новите изисквания в НЗОК се проведе среща с националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. Тогава специалистите и представителите на касата се съгласиха, че към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение и болните в най-тежката форма ще продължат да се лекуват приоритетно по досегашните критерии на касата, а лекуващият лекар ще има възможност да избере най-подходящия за тях медикамент. 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ