23 Септември 2020сряда10:15 ч.

Касата одобри лечението на 130 души с хепатит С

Поредица от жалби и намесата на омбудсмана ускорили действията на НЗОК, предполагат пациенти

/ брой: 17

автор:Аида Ованес

visibility 1639

По неофициална информация на 20 януари са били разгледани около 130 просрочени протокола за отпускане на безинтерфероново лечение на хепатит С. Това научи ДУМА от пациентската организация "ХепАктив". Става дума за същите протоколи, за които НЗОК бе взела категорично решение да бъдат върнати за преразглеждане. "Очевидно ясно заявената пациентска позиция, откритото лекарско възмущение, широкото медийно отразяване и предприетите от нас законови действия дават резултат. Надяваме се, че и останалите 130-150 протокола, подадени през 2016 г., ще бъдат разгледани в най-кратък срок", коментира Силвана Лесидренска от "ХепАктив".
Както по-рано ДУМА писа, миналата седмица пациентската организация заведе жалба във ВАС с искане да бъдат обявени за нищожни  новосъздадените от НЗОК изисквания за безинтерфероново лечение на хепатит С. Те влязоха в сила от 16 януари. Един от изключващите критерии бе, че скъпото лечение не може да се предписва на болни от хепатит С, на които не им остава много живот. Не са спазени ключови процедури при създаването на тези изисквания, те нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност, категорични са от пациентската организация.
Междувременно от "ХепАктив" подадоха жалба срещу новите изисквания и до омбудсмана Мая Манолова. От организацията допускат, че именно това е раздвижило нещата, пациентите са били привиквани в районните каси и са одобрени протоколите им за скъпото и животоспасяващо лечение. Това става въпреки едно от решенията на надзорниците на НЗОК, според което скъпото лечение с медикаменти от втора и трета линия може да се провежда само след решение на Надзорния съвет.
След недоволството на пациенти и лекари по отношение на новите изисквания в НЗОК се проведе среща с националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. Тогава специалистите и представителите на касата се съгласиха, че към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение и болните в най-тежката форма ще продължат да се лекуват приоритетно по досегашните критерии на касата, а лекуващият лекар ще има възможност да избере най-подходящия за тях медикамент. 

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 36

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 192

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 205

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 171

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 241

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 164

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ