22 Ноември 2019петък06:38 ч.

Асен Христов

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" с амбиции и към други активи на чешката компания извън България

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 1439

Със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов била създадена междуведомствена група, която да направи критерии по сделката с покупката на ЧЕЗ. Тези регламенти, които КЕВР трябва да изготви, щели да се използват и за в бъдеще при големи сделки в областта на енергетиката. Това обяви вчера председателят на комисията Иван Иванов. Очаква се критериите да бъдат изготвени до 2-3 седмици. На въпрос дали ще се разглежда финансовото състояние на "Еврохолд" Иванов обясни, че това ще бъде заявено след изготвянето на критериите. Той обаче подчерта, че КФН е специализираният регулатор, който вече работи по този въпрос.

Миналата седмица "Еврохолд" и ЧЕЗ подписаха договор за придобиването на шестте дружества на чешката компания в България за 335 млн. евро. До сделката се стигна, след като предишният определен купувач - пазарджишката "Инерком" на Гинка Върбакова, срещна проблеми с одобрението си от КЗК. 

Дружеството "Еврохолд" се надява до края на годината да получи всички регулаторни разрешения, за да придобие българските активи на ЧЕЗ, съобщи късно в понеделник пред журналисти председателят на надзорния съвет Асен Христов. Той каза, че до месец и половина най-късно документите за одобрението на сделката с ЧЕЗ ще бъдат внесени в КЗК. "Еврохолд" няма да фалира без тази сделка, 80% от бизнеса ни е в чужбина, но се надяваме тя да се случи", отбеляза той.

"Както и предишния път, трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад "Еврохолд България". "Този, който стои сутринта, беше по БТВ и говори ясно. Вие не знаете ли кой е?", каза той по повод интервюта но Христов вчера пред телевизията. "Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката - Цветанов е извън ГЕРБ", посочи Борисов. Той добави, че "като премиер няма право да коментира такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари".  Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов изтъкна: "Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна."

"След като бъде приключена сделката за българските активи на ЧЕЗ, от "Еврохолд" ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа, с което няма да се наложи сериозно увеличение на цената на тока, заяви Асен Христов, цитиран от БНР. "Мисля, че нито един от моите колеги няма да бъде против да предложим място в Борда на директорите на "Разпределение енерго" в бъдеще на един държавен представител", каза още той. От "Еврохолд" смятат да останат в енергийния бизнес поне десет години и не скриват амбициите си да придобият и други активи на ЧЕЗ извън страната.

"Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато студенти се събирахме да тичаме заедно, само на "здравей" сме", заяви по повод публикации Христов. Той каза, че бил много по-близък с министъра на спорта Красен Кралев. Христов допълни, че познава и председателя на парламента Цвета Караянчева, която е била служител на "Еврохолд" навремето, но това не означавало, че тя е негов човек.

По думите му основните акционери в "Еврохолд" - неговата компания "Старком", притежаваща 54 на сто, и люксембургският фонд "Кей Джей Кей", държащ 12 процента, поне отпреди две години са се заинтересували от придобиване на енергийни активи и дори съжалили, че изпуснали участието в процедурата за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. След обрата с "Инерком" не се поколебали да се включат и дори по думите на Христов са предложили по-добра оферта от пазарджишката.

Сделката ще бъде финансирана със заем от германската "Дойче банк" и японската "Номура", които ще отпуснат общо 300 млн. евро синдикиран кредит. Тези банки дори са потвърдили готовността си да предоставят допълнителни средства на "Еврохолд" и придобиваните от него енергийни дружества за погасяване на техни заеми и финансиране на инвестиционните им програми. Холдингът чака също така одобрение от КФН на проспекта за увеличение на капитала му на Българската фондова борса с 80 млн. евро. От "Кей Джей Кей" вече са заявили интерес да запишат нови акции, както и пенсионни фондове и чуждестранни компании и дори се очаква презаписване на увеличението на капитала, коментира Христов. Отделно на разположение са 120 млн. евро от листната преди три години на фондовата борса в Дъблин облигационна емисия за 200 млн. евро, от която към момента са записани 80 млн. евро, но останалият финансов ресурс е налице, обясни той.

За осигуряване на финансирането на сделката с ЧЕЗ няма да се залагат застрахователни активи, каквито публикации имаше в последните дни. По закон няма как да се ползва за обезпечение и електроразпределителната мрежа, уточни Христов.

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ