29 Март 2024петък17:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Коктейлите са главният герой в горещините

Жега, всеки търси сянка и начин да се разхлади. В такова време има ли нещо по-хубаво от домашно приготвено разхладително питие? От плодови и зеленчукови сокове, от прясно и кисело мляко, сметана, сладолед...

/ брой: 166

автор:Ани Димитрова

visibility 11921

Плодово-млечните коктейли се приготвят с прясно или кисело мляко, като може да добавите сметана, сметанов сладолед и различни видове плодове. За целта най-подходящи са ягоди, вишни, малини, киви, банани, ананас. Коктейлите са по-вкусни, ако сложите какао на прах, няколко капки разтопен шоколад, листенца мента, настърган джинджифил, мед, ванилия, а за освежаващ ефект - натрошен лед.
Плодово-млечните коктейли се приготвят лесно и бързо. Всички съставки се смесват в блендер, като по-едрите плодове предварително се нарязват. Разбиват се, докато се образува пухкава пяна. Млякото за коктейлите е добре да бъде със средна масленост, и най-важното - да е студено, защото се разбива по-лесно. Ако желаете да направите плодово-млечен коктейл със сладолед, трябва да го разбиете в блендера с малко мляко.




С пресни сезонни плодове
Продукти: 1 л прясно мляко, 250 г плодове (ягоди, малини, вишни, кайсии, праскови), 4 с. л. захар или мед, няколко стръка мента, лед.
Плодовете се измиват, отделят се костилките и ако е необходимо, се нарязват на парчета. Всички съставки се поставят в блендера и се разбиват на максимална скорост, докато се образува пяна. При поднасянето се добавят лед и няколко листенца мента.

С ягоди
Продукти: 300 г ягоди, 1 л прясно мляко, 1 банан, 4 топки ванилов сладолед, листа мента, лед.
Ягодите се измиват и се подсушават. Бананът се обелва и се нарязва на едро. Плодовете с млякото и сладоледа се разбиват в блендера до образуване на пяна. При поднасянето се добавя лед и се украсява с листа от мента.

С киви
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 5 плода киви, 3 с. л. захар или мед, 2 с. л. течна сметана, лед.
Кивитата се обелват и нарязват. Поставят се в блендера заедно с киселото мляко, захарта и сметаната и се разбиват на средна скорост, докато се получи еднородна смес. Поднася се във високи чаши, като на дъното се слага лед.

С малини
Продукти: 150 г сладолед, 250 мл прясно мляко, 250 г малини, 4 лъжици малинов сироп, няколко стръка мента, лед.
Малините се измиват и се поставят в блендер заедно с прясното мляко, сладоледа и малиновия сироп. Разбиват се на максимална скорост, докато се получи красива пяна. Коктейлът се сервира във високи чаши с лед и се украсява с листенца мента.

С праскови
Продукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 праскови, няколко ледени кубчета.
Прасковите се обелват, махат се костилките и се нарязват на четвъртинки. Оставят се във фризера за 2 часа.
Замразените плодове, киселото мляко и ледените кубчета се поставят в блендер и се разбиват на висока скорост. Коктейлът се сервира в коктейлни чаши, като може да се украси с резен лимон.


За младост, здраве, жизнерадост

Според френски учени прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са по-полезни от самите плодове и зеленчуци. Те тонизират организма, подпомагат изхвърлянето на токсините, засилват имунната система и запазват здравето и младостта. Повечето ензими, които подпомагат преработката на храната, се намират в суровата растителна храна и най-вече в плодовите и зеленчукови сокове. Да си приготвите сок е проста работа - нужна ви е само сокоизстисквачка и добре узрели и пресни плодове и зеленчуци.
 

Сок от диня
Продукти: 1 кг диня, половин лимон, джинджифил, 1-2 с. л. мед, листенца мента и лед.
Динята се нарязва, почиства се от семките и се поставя в блендера. Към така получения микс се прибавят лимоновият сок, медът и настърганият джинджифил.
Сокът се налива във високи чаши. По желание се прибавя лед и се украсява с листенце от мента.


Сок от пъпеш
Продукти: 1 добре узрял пъпеш, 2-3 с. л. захар, 200 мл минерална вода, лед.
Пъпешът се обелва, почиства и се нарязва на малки парчета. Поръсва се със захар и се разбива в блендера, докато се получи еднородна смес и захарта се разтвори напълно. Прибавя се минералната вода и се сервира във високи чаши.

Сок от праскови
Продукти: 1 кг узрели праскови, 150 мл минерална вода, 3 супени лъжици захар, лед.
Плодовете се измиват, обелват, нарязват се на едри парчета и се посипват със захарта. Оставят се да престоят известно време, след което се пасират в блендера. Към сместа се долива минералната вода, разбърква се и се сервира във високи чаши. По желание добавяме 1-2 кубчета лед.

Сок от червено цвекло
Продукти: 2 глави червено цвекло, 3 моркова, 2 ябълки, 1 ч. л. зехтин, 1 лимон, няколко стръка босилек.
Цвеклото, морковите и ябълките се обелват и почистват. Нарязват се на парчета и се поставят в сокоизстисквачката. Към сока се добавят 1 ч. л. зехтин и лимоновият сок. Сервира се във високи чаши, по желание може да се украси с листенца босилек.

Доматен сок
Продукти: 3 големи домата, 1 краставица, няколко стръка целина.
Зеленчуците се измиват и се пускат през сокоизстисквачката. Сокът се поднася във високи чаши, като се украсява с листенца целина.

Сок от моркови и ябълки
Продукти: 500 г моркови, 500 г ябълки, няколко листенца магданоз.
Морковите и ябълките се измиват и почистват. Нарязват се и се изцеждат в сокоизстисквачката. Сокът се поднася украсен с листенца магданоз.

Сок от моркови и зеле
Продукти: 500 г моркови, 500 г зеле, 1 малка краставица, няколко стръкчета копър.
Зеленчуците се измиват и подсушават, след което се пускат в сокоизстисквачката. Сокът се сервира във високи чаши, украсен с копър.


Боле с малини

Продукти: 500 г малини, 250 г захар, 1 бутилка сухо бяло вино, 1 бутилка газирана вода, лед.
Малините се измиват, отцеждат и се слагат в голяма купа. Поръсват се със захарта и се оставят да престоят в хладилника 2-3 часа. След това се заливат с една бутилка бяло вино и сместа отново се охлажда. Преди сервирането се добавя газираната вода и по желание бучки лед.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ