29 Март 2024петък13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Великден

Козунакът - символ, ритуал, свещенодействие

Сладкият обреден хляб олицетворява тялото на Исус Христос

/ брой: 102

автор:Ани Димитрова

visibility 7029

Няма как Великден да мине без козунаци... Те са част от традицията и символизират тялото на Спасителя.
Историята на козунака започва преди повече от три века, когато един френски хлебар омесил първия обреден хляб. У нас козунакът се налага сравнително късно - в първото десетилетие на ХХ век. Замесването му е специален ритуал и свещенодействие.
Днес козунаци се продават целогодишно, на Великден също може да си купите, но празникът е друг, ако вкъщи се разнесе миризмата на прясно изпечен козунак, която ни връща в детството. За целта пригответе продуктите и съдовете и с ведро настроение пристъпете към това приятно занимание. Тук ви предлагаме няколко изпитани рецепти.



С плънка

Продукти: 2 кг брашно, 10 яйца, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче масло (125 г), 500 г захар, 180 г олио за измесване, 50 г мая за хляб, кората и сока на 1 лимон. За плънката: счукани орехи, стафиди, мармалад. За намазване - жълтък, захар за посипване на козунаците.
Разбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с. л. захар, малко затоплено мляко и брашно, за да получим каша по-гъста от боза. На топло разбиваме останалите яйца със захарта и разтопеното масло. Смесваме с втасалата мая, настърганата кора и сока от лимона, прибавяме пресятото и затоплено брашно и започваме да месим козунака, като непрекъснато топим ръцете си в затопленото олио. Месим до получаване на меко, пухкаво тесто с мехури. Оставяме го на топло да втаса. Обилно намазваме формите с мазнина, разделяме тестото на парчета и във всеки козунак слагаме плънка. Редим козунака във форми и още един път го оставяме да втаса. Щом се надигне и изпълни 2/3 от формата, го намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем в загрята фурна при 200 градуса около 30-40 минути.


Със стафиди и бадеми

Продукти: 1 кг брашно, 30-40 г прясна мая, 8 яйца, 1 жълтък, 300 мл прясно мляко, 300 г захар, щипка сол, 150 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, 2 пакетчета ванилена захар, 50 г бланширани и обелени бадеми, 1 к. ч. стафиди.
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и то ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Разбъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да шупне. Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме в голяма купа, правим кладенче в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа, на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да го изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с нарязаните на люспи бадеми или с едра кристална захар. Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180 градуса.

Майсторлъкът на баба

Продукти: 2 кг бяло брашно, 60 г прясна мая, 10 яйца, 400 г захар, 600 мл прясно мляко, 1 ч. л. сол, 3 пакетчета ванилена захар, настърганата кора от 1 лимон, 400 г маргарин, малко олио.
Маята размиваме в 100 мл леко затоплено мляко, прибавяме 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно, разбъркваме, за да получим рядка кашица и оставяме на топло място да втасва. Яйцата разбиваме със захарта, солта, останалото мляко, ванилиите и лимоновата кора, като отделяме един жълтък за намазване. Брашното пресяваме със захарта на купчинка в подходящ за месене съд. В средата правим кладенче и в него изсипваме втасалата мая, яйчената смес и замесваме тесто. Месим, като ръцете топим в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли. Намазваме с топло олио, покриваме с найлон и оставяме да втасва, докато увеличи обема си двойно. Тестото е достатъчно за 5 козунака. Слагаме в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й, и оставяме да втаса още веднъж. Намазваме с отделения жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.

Венче с боядисани яйца

Продукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1 ч. ч. обелени и нарязани бадеми, 100 г краве масло, 2 жълтъка, 3-4 с. л. сусам, 5-6 твърдо сварени яйца.
Пресяваме брашното в тавичка, в средата му правим кладенче и изсипваме разтворената в купичка с малко брашно, захар и топло мляко мая. Прибавяме останалите продукти и измесваме гладко тесто, към което прибавяме настърганата кора, стафидите, предварително напоени с рома, и бадемите. Оставяме да втаса, после пак премесваме, делим на 3 части, от които разтегляме рула. Заплитаме ги и свързваме на венец. Поставяме в намаслена тавичка. Притискаме твърдо сварените яйца към тестото, те трябва да са оцветени със сладкарски бои, за да са безопасни при консумацията на сладкиша. По желание можем в горната им част да ги намаслим или намажем с яйце и поръсим обилно с кокосови стърготини. Тестото леко намазваме с разбития жълтък. Не трябва да натискаме, за да не спадне, поръсваме със сусама и изпичаме в предварително загрята фурна при 200 градуса.

Сметанов

Продукти: 300 г краве масло, 450 г сметана, 8 жълтъка, 40 г мая, 200 г захар, 1 ч. л. сол, 100 г стафиди, 100 г обелени и нарязани бадеми, брашно, колкото поеме, олио за тавата.
Маята заливаме с малко вода, слагаме 1 ч. л. захар и оставяме на топло, но не горещо място да бухне. Маслото разтопяваме. Прибавяме жълтъците, като отделяме един за намазване на козунака, слагаме бухналата мая, захарта и солта. Разбиваме добре и постепенно прибавяме брашното, за да получим гъсто тесто. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва 1-2 часа. Измесваме отново заедно с измитите и подсушени стафиди и бадеми. Тестото разделяме на две топки, които изтегляме на рула и увиваме като шнур. Слагаме в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й. Оставяме да втаса още веднъж. Намазваме с отделения жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.



Сладкиш с козунак и портокали

Ако ви останат козунаци, ето една възможност.
Продукти: 500 г готов козунак, 500 мл прясно мляко, 200 г захар, 125 г краве масло, 3-4 с. л. фъстъчено масло, 3-4 с. л. течна сметана, 3 жълтъка, 1 портокал, 80 мл портокалов ликьор, 60 г стафиди. За украсата: 1 портокал, 130 г орехови ядки, 1 с. л. масло, плодово желе, 200 г сметана или течен бял шоколад.
Нарязваме козунака на парченца, които накисваме в прясното мляко и сметаната, за да омекнат. Оставяме кравето масло предварително на стайна температура и го размесваме с фъстъченото масло, ликьора, сока от портокала, настърганата кора, от която сме отстранили бялата горчива част, и захарта. Обработваме с пасатор и прибавяме жълтъците. Разбъркваме всички продукти в намазана с масло форма и печем на водна баня около 1 час. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме с нарязания на парченца портокал, леко запържен в тефлонов тиган с малко масло и нарязани на едро орехови ядки. Произволно пръскаме желе от дюли или кайсиев конфитюр, редувайки с бита сметана или течен бял шоколад.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ