24 Април 2024сряда22:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

К`во работят в БАБХ?

/ брой: 161

автор:Мая Йовановска

visibility 911

Нова мода в измамите с храни "изгря" от  изследване на неправителствената потребителска организация "Активни потребители". След бума с "палмата" се оказва, че новата далавера е да помпат сиренето с прекалено много вода. Резултът от проучването - евтиното сирене се оказва с водно съдържание между 62 и 70%. Това е шокиращо в сравнение с изискванията на БДС, който допуска водно съдържание от максимум 54%. Нормата обаче важи само за сирената, произведени по стандарта, който е доброволен (!), а за другите няма никакви изисквания за водно съдържание. 

Не за пръв път неправителствената организация прави изследвания и огласява какво реално слагаме на трапезата си и с какво се тровим. През годините имаше няколко проучвания за сърдържанието на сиренето, кравето масло, кашкавала, киселото мляко, месните продукти, хляба, пчелния мед, плодовете и зеленуците, напитките, качеството на водата и т.н.

Въпросът е защо през това време не видяхме подобно изследване на създадената през 2011 г. Българска агенция за безопасност на храните? При контрола, който по закон БАБХ е длъжна да прави, за безопасността и качеството на храните, спазват ли се изискванията за тяхното производството и етикетиране? Агенцията дори не огласява фирмите нарушители. А е ясно, че да кажеш публично името на хитреца, действа много по-дисциплиниращо от налагането на санкция.

Новата шашма с водата в сиренето показва, че тарикатите нямат никаво намерение да се отказват да ни лъжат и да крадат от нас. Без значение колко са вредени тези пишман рецепти и какво причиняват на здравето ни. Може би палмовото масло е заменено с вода заради тиктакащото изискване за драстичното намаляване на трансмазнините в храните, което ЕК налага на държавите членки от 2021 г. 

След толкова стандарти, закони и безброй изисквания какво прави БАБХ? Защото не виновен гози, който яде питката, а който я дава. Очевидно контролът е калпав. Или въобще го няма.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ