20 Януари 2021сряда03:29 ч.

Левицата поиска проверка на договорите на „Автомагистрали”

Държавното дружество има поръчки за над 4,5 млрд. лв., но отказва да даде информация

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 957

Сметната палата да провери всички договори на държавната компания "Автомагистрали" за периода 2016-2020 г. За това настоява БСП, която депозира проект на решение в деловодството на парламента. Мотивът е, че "Автомагистрали" е изпълнител по седем големи договора за инфраструктурни проекти в страната, но отказва да даде информация по тях, базирайки се на Закона за достъп до обществена информация. "Възлагането на почти всички значими пътно-транспортни проекти, реализирани от българското правителство, на едно дружество, било то и държавно, е "защитимо" само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението", посочват от БСП.

"Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство "Автомагистрали"  има сключени 405 договора с партньори - контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения", отговори наскоро министърът на регионалното развитие Петя Аврамова на въпрос на депутати от "БСП за България".

От края на 2018 г. досега "Автомагистрали" получи с пряко възлагане от държавата поръчки за над 4,5 млрд. лв. От тях над 2,7 млрд. лв. са за доизграждането на магистрала "Хемус", над 1 млрд. лева за строителството на участъци от пътя Видин-Ботевград и около 500 млн. лв. за укрепване на свлачища. Освен това получи поръчки за ремонти на виадукти, тунели и магистрални участъци. Единствените обществени поръчки, които е спечелило дружеството, са за поддържане на участъци от магистралите "Струма", "Марица", "Тракия" и "Хемус". 

Печалба от 1,6 млн. лв. отчита "Автомагистрали" за периода януари-юни 2020 г. Общо приходите за полугодието са близо 70 млн. лв., а разходите за оперативната му дейност възлизат на около 68,3 млн. лева. От тях над 50 млн. лв. са платени за външни услуги, без да е посочено на кого и за какво във финансовия отчет на дружеството.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ