13 Април 2021вторник20:17 ч.

дЯнъци

"Левият" бюджет с десните дупки

Фолклор от мреж@та: "Лентяй - това е човек, който реже ленти, ай!"

/ брой: 250

автор:Валентин Георгиев

visibility 1022

Три очевидни лъжи на ГЕРБ вече изпъкват като пътеводни предизборни звезди. Първата, че тяхното управление нямало да вдига данъците. Втората - че Бюджет`2013 бил приоритетно социален и повишавал доходите. Третата - че се очаквал растеж на БВП с амбициозните 1.9%, като основен принос за това щяло да има вътрешното потребление.  
На фона на тези лъжи традиционната ежегодна реторика за това, лява или дясна е тазгодишната "пица" на Дянков, звучи повече от неуместно. От няколко седмици насам самият Дянков е неузнаваем в оплитането си как да натамани сметките. Толкова, че чак защити "лявото" си поведение от нападките на десницата с думите: "Да, така ще покрием нуждата от увеличаване на пенсиите. Ако някой смята това за лява политика, да, може би е лява. Но е дясна политика да се затварят всички дупки в данъчното облагане, които облагодетелстват тоя или онзи". Тази велика мъдрост бе изказана по повод приетия в парламента Закон за данъка върху лихвите от влогове. 
По повод въпросната "лява мярка" ще цитирам нещо от форумите. Може да звучи като виц, но съдържа и доста горчиви паралели. Веднага след като научил за новия данък, мастит наш бизнесмен споделил: "Уви, сега ще трябва да платя 4 хиляди върху милиона си в български депозити. Това прави една хубава вечеря с к-ви по-малко през следващата година! Но ми е болно не за мене си, да не мислите! Плача за бедните хорица със спестени 1000 лева! Те ще платят цели 4 лева! Значи през следващите 1000 години ще се принудят да направят с една вечеря с к-ви по-малко, отколкото техният жизнен стандарт изисква. Тази несправедливост не мога да понеса!"
Ето така изглежда "социалната справедливост" на ГЕРБ. Явно човекът е от онези 5%, които държат над 70% от парите в банките, не от другите 67%, притежаващи под 30%. Настоящата власт обаче не иска да прави разлика. Тя не си дава сметка, че повечето хора пестят, за да имат някакви финансови резерви, защото никоя от социалните системи в държавата не функционира. А трябва да се посрещат непредвидени разходи - за лечение, образование, ремонти и всякакви други "тесли", които тукашният живот ни поднася ежедневно.
Да, в повечето страни по света лихвите се облагат, но тук контекстът е различен, а и България е десетки пъти по-бедна от останалите в ЕС. Нищо не пречи да продължим да бъдем изключение и да нямаме такъв данък. Управляващите ни отлично знаят това, но просто искат да крадат още. След пълната картелизация на икономиката и съсипването на дребния и средния бизнес, след слагането на ръка върху европарите и всички видове обществени поръчки, спестяванията на хората останаха единственият финансов ресурс, който не е под контрола им.
И не си струва да се коментира дебелашкият провинциализъм в "аргументите" на шефа на герберите в парламента Красимир Велчев, според който данък "лихва" бил насочен срещу лентяите и тунеядците. На него в социалните мрежи веднага му отговориха с новото определение за думата "лентяй" - човек, който реже ленти, ай!      
Иначе истината е страшна. Правителството няма идея какво смята да прави, затова му липсва и  стратегия. Икономиката и инвестициите изискват увереност за няколко години напред, докато управлението тук е ден за ден. Борисов може да е добър играч, но определено не е силен стратег и не знае какво го очаква утре. В отстраняване на ежедневни проблеми той просто изгуби посоката и вече всичко е на автопилот. Това се видя и от последната оценка на Световната банка за бизнес средата.
Има нещо изначално сбъркано в подходите на ГЕРБ да запушват пробойните, които сами причиниха и причиняват. Държавният дефицит означава просто повече държавни разходи, отколкото могат да бъдат събрани като приходи (данъци и най-вече глоби). В момента обаче наблюдаваме безусловно стремеж да се увеличат глобите, но не и да се намалят разходите на държавната бюрокрация. А тези разходи бяха увеличени от това правителство със значителен процент, при това на фона на кризата. Е, като няма пари, класическата постановка е да свиваш разходите. А не да ходиш да просиш или да рекетираш. Защото поведението около въвеждането на новия данък всъщност прилича на вид рекет - резултатът е в абсурда спестителите да стават по-бедни, защото спестяват. А да не говорим, че от Нова година тихомълком ни подготвят вдигането и на някои акцизи, тоест непреки данъци. 
Но освен равносметка за мандата, Бюджет'2013 е и прогноза за намеренията на управляващите. Заложените параметри гарантират, че настоящата неефективна, некомпетентна и безрезултатна политика ще бъде продължена. Е, няма как "чудото" с ръста и доходите да се случи, при положение, че 80% от предприятията ни са унищожени. А логиката "първо отчисленията, после производството" е път за никъде.

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ