26 Юни 2019сряда16:00 ч.

От редактора

Мисията

/ брой: 97

автор:Боян Бойчев

visibility 385

Всяка година около 24 май се сещаме за светите братя Кирил и Методий. 

За тяхното и на учениците им дело, което дава на славянските народи писменост. А с това - и дух. И затвърждава православието по славянските земи. Създаването на  писмеността е едно от най-забележителните събития в историята не само на Европа, но и на цялото човечество. То поставя славянските народи сред носителите на културния напредък на нашата цивилизация.  

Езикът е един от стълбовете на българщината, съхранил ни през петвековното робство. Представяте ли си? Петстотин години, макар и без да има държава, езикът се използва, писмеността се запазва. Въпреки опитите за потурчване, гърчеене...

Днес благодарение на България кирилицата е призната за една от официалните азбуки на Европейския съюз. А триста милиона души по света пишат на нея. 

Най-странното е, че именно ние сме на път да се откажем твърде лесно и от писмеността, и от езика си. Общуването с младите хора понякога ми изправя косите. За какво ни е тази кирилица, по-лесно е да пишем с латиница. Какво като навлизат толкова чуждици в езика ни, нали така по-лесно ще се разберем с чужденците, английският език се говори навсякъде. Добре де, знаят го, не искат да го говорят навсякъде, ама ние сме малка страна, така е по-лесно. 

Опитите на отцеругателите да подменят духовния код на народа ни вече дават горчивите си плодове. 

А какво правим ние, които обикновено около 24 май се сещаме и започваме да се тюхкаме? 

От колко време се говори за Закон за езика? Сигурно и тук има лобистки натиск от страна на големите мултинационални компании. По-скъпо и ненужно е да се използва кирилица, за да надписваш стоките с нея.  

Ама защо намесваме големите фирми? Гледаш го, открил магазинче или кръчмичка в кварталния трафопост - и тя на латиница, и тя с английско название. Така е по-модерно.  

Да не говорим за фирмите, където английският се използва като основен език и названията са побългарени английски думи. 

Попадали ли сте на общуване с електронни средства между млади хора (т. нар. "чат")? Латиница, шльокавица, английски/американски думи, копирани от американските филми. 

Ако бяха живи днес светите братя, тяхната следваща мисия трябваше да бъде по нашите земи. 

Но дали щеше да бъде успешна, или щяха да ги нарочат за евроскептици? Нищо, че папа Йоан Павел II ги обяви за "покровители на Европа".  

Не е лозунг, а вик: ние също имаме мисия - да съхраним нашата писменост, нашия език. И това да бъде заветът ни към следващите поколения. 

КЗК откри картел при фирмите са саниране

автор:Дума

visibility 0

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 120

Русия се връща в ПАСЕ

автор:Дума

visibility 143

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 165

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 235

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 377

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 217

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ