Над 50% поскъпват яйцата до магазина
Пазарът ни е залят от нереализирана вносна продукция на по-ниски цени
/ брой: 80
Заради двойно по-скъпите фуражи през тази година производствената стойност на яйцата е скочила двойно. От производителя да магазина заради различните прекупвачи цената на яйцата пък се повишава с над 50%, стана ясно от производители.
По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата средната цена през април на едро на яйцата среден размер е 18-19 ст. за брой. Миналата година около Възкресение те струваха към 18 ст. при производителя и между 30 и 35 ст. в магазините. Тази година месец преди Великден цените в търговската мрежа бяха малко по-ниски от миналогодишните, но с наближаването на празниците по традиция се задава поскъпване.
По-ниски са само цените на вносните яйца от Полша. Но защото там Великден е по-рано, цялата нереализирана продукция идва у нас.
"То отива първо у търговец на едро. Говорим за такъв, който снабдява малки или средни магазини в населените места. Втората ръка е вече самият магазин. Там 50% напълно е възможно да бъдат сложени като цена върху нашата цена", обясни пред Нова телевизия д-р Вичо Вичев, прокурист на птицеферма в Козлодуй. "От производителя до търговеца всяка работна ръка оскъпява продукта. През колкото доставчици ще мине, толкова по-голяма ще е надценката. Другият момент е, че за празниците всичко скача", каза Петя Узунава, управител на магазин във Враца.
По данни на комисията по стоковите борси и тържищата средната цена през април на едро на яюцата размер "М" е 18-19 ст. за брой. Миналата година около Възкресение цената беше около 18 ст. при производителя и между 30 и 35 ст. в магазинната мрежа. Тази година месец преди Великден цените бяха малко по-ниски от миналогодишните, но с наближаването на празниците по традиция се очаква поскъпване.
Сериозен дъмпинг на българските яйца правят вносните яйца от Полша, но те далеч не са по-качествени от българските. Там Великден е по-рано и цялата нереализирана продукция идва у нас. Затова е препоръчително потребителите да обръщат особено внимание на произхода. Друг е въпросът, че българският потребител е доста скептичен към истинността на опаковката. Според специалистите човек може лесно да се ориентира по маркировката на самото яйце.
От БАБХ съобщиха, че е засечено ново огнище на птичи грип в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на хасковското село Криво поле. В обекта са били отглеждани близо 40 хиляди птици, като съмнението за заболяването идва от повишена смъртност. Останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици ще бъдат унищожени по хуманен начин. Прави се проучване, което да установи причината за навлизане на заболяването в обекта. Птичето месо и продукти, добити в заразен обект, не са опасни за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. Това е петото огнище на заболяването у нас от началото на 2021 г. За същия период в Европа са обявени над 890 огнища. За птичия грип няма ваксина.