22 Февруари 2020събота22:03 ч.

Нарушителите с къщите за гости рязко намаляха

ДФЗ уважил възраженията на собствениците и отписал половината от наложените санкции

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 728

Скандалът с къщите за гости разбуни духовете, публично бяха извършвани проверки и бе заявено, че на нарушителите ще се наложат санкции.  След това обаче настъпи затишие, което бе нарушено от депутатски въпрос. Депутатът от БСП за България Георги Гьоков попита в началото на януари министъра на земеделието Десислава Танева какви са резултатите от проверките по скандала с къщите за гости.

От отговора на министъра става ясно, че списъкът на нарушителите, взели европари за къщи за гости, а построили лични вили, доста се е свил. Миналата година след медийни разкрития и скандали Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) направи проверки на проектите, финансирани с евросредства по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и откри над 250 къщи, в които туристи не стъпват.

На нарушителите ще бъдат наложени санкции за близо 50 млн. лева, обясни тогава Танева. Оказва се обаче, че собственици на такива къщи масово обжалват актовете на ДФЗ. И в много от случаите фондът уважава възраженията им и ги отписва от черния списък. Към момента бройката на нарушителите и сумата на санкциите са съкратени наполовина, признава Танева в отговора на депутатския въпрос.

От проверените 288 обекта за 259 са били открити нередности (използват се за семейни нужди, не за туризъм, няма персонал, няма отчетени приходи), заради което притежателите им трябваше да върнат усвоените средства - изцяло или частично, но за 202 от случаите са постъпили възражения, сочи справка на земеделския министър.

Към 10 януари ДФЗ разгледал 125 оплаквания за 38 млн. лева и е уважил към 50% от тях. В резултат на преразглеждането обектите с пълна санкция са намалели от 130 на 74, а частично наказаните са спаднали от 72 на 51. Така от първоначално наложените към 38 млн. лева наказания са потвърдени едва половината - 19 млн. лв. Обработването на възраженията продължава и вероятно броят на потвърдените нарушения и дължимите суми ще намалеят още.

За гарантиране на правилното и ефективното използване на европейските средства министерството и фонд "Земеделие" са извършили всички необходими проверки, прокуратурата също извършва проверки, не се налага ОЛАФ да се занимава с къщите за гости, пише Танева в отговора.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ