25 Септември 2020петък03:22 ч.

Нарушителите с къщите за гости рязко намаляха

ДФЗ уважил възраженията на собствениците и отписал половината от наложените санкции

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 1356

Скандалът с къщите за гости разбуни духовете, публично бяха извършвани проверки и бе заявено, че на нарушителите ще се наложат санкции.  След това обаче настъпи затишие, което бе нарушено от депутатски въпрос. Депутатът от БСП за България Георги Гьоков попита в началото на януари министъра на земеделието Десислава Танева какви са резултатите от проверките по скандала с къщите за гости.

От отговора на министъра става ясно, че списъкът на нарушителите, взели европари за къщи за гости, а построили лични вили, доста се е свил. Миналата година след медийни разкрития и скандали Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) направи проверки на проектите, финансирани с евросредства по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и откри над 250 къщи, в които туристи не стъпват.

На нарушителите ще бъдат наложени санкции за близо 50 млн. лева, обясни тогава Танева. Оказва се обаче, че собственици на такива къщи масово обжалват актовете на ДФЗ. И в много от случаите фондът уважава възраженията им и ги отписва от черния списък. Към момента бройката на нарушителите и сумата на санкциите са съкратени наполовина, признава Танева в отговора на депутатския въпрос.

От проверените 288 обекта за 259 са били открити нередности (използват се за семейни нужди, не за туризъм, няма персонал, няма отчетени приходи), заради което притежателите им трябваше да върнат усвоените средства - изцяло или частично, но за 202 от случаите са постъпили възражения, сочи справка на земеделския министър.

Към 10 януари ДФЗ разгледал 125 оплаквания за 38 млн. лева и е уважил към 50% от тях. В резултат на преразглеждането обектите с пълна санкция са намалели от 130 на 74, а частично наказаните са спаднали от 72 на 51. Така от първоначално наложените към 38 млн. лева наказания са потвърдени едва половината - 19 млн. лв. Обработването на възраженията продължава и вероятно броят на потвърдените нарушения и дължимите суми ще намалеят още.

За гарантиране на правилното и ефективното използване на европейските средства министерството и фонд "Земеделие" са извършили всички необходими проверки, прокуратурата също извършва проверки, не се налага ОЛАФ да се занимава с къщите за гости, пише Танева в отговора.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ