19 Септември 2021неделя02:33 ч.

Няколко думи

Насипно развитие

/ брой: 99

автор:Валентин Георгиев

visibility 821

Не че сме очаквали нещо кой знае колко по-различно, но и прехваленият от ГЕРБ и от "отговорника" Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост, по който се надяваме на едни 13 милиарда лева от ЕС, се оказа Пунта Мара. "В момента планът е под формата на чернова и не е готов за подаване", съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов. Какво си представяте, като чуете "чернова"? Означава, че това, което предишният кабинет е оставил в наследство, са някакви мерки и намерения в насипно състояние. Очевидно без логика и аргументация, след като "има много коментари и препоръки от европейски институции".
Е, как така чернова? Нали беше готов и не го внесоха, за да оставят инициативата на следващото правителство? И нещо няма дежурна пресконференция на ГЕРБ, в която да кажат, че това е лъжа и инсинуация! Защото техният план бил "перфектен", разбира се! А според Дончев той е и напълно съгласуван с Еврокомисията. Според Пеканов обаче не е така. Изглежда някой заблуждава и не е трудно да се досетим кой. Ако се вярва на ГЕРБ, те и "електронно правителство" обещаваха от има-няма десетина години. Наляха едни 2 милиарда лева, а резултатът остава под кривата круша.
"На първо място за мен са важни науката и образованието. Трябва да направим така, че децата да получават най-доброто образование. Трябва да надградим в сферата на икономиката, а не просто да се усвоят средства", твърди служебният вицепремиер. Нещо подобно да сте чули като приоритет от предишните? Няма и да чуете. За тях важни са асфалтът за магистралите и стиропорът при санирането. Но нека не задълбаваме в конкретика.
На срещата на евролидерите онзи ден и президентът наблегна на проблемите в този план, като открои няколко неща. В него като философия липсват точно перспектива и устойчивост, без които за никакво възстановяване не може да става и дума. Брюксел също препоръчва той да бъде преработен, като доста от забележките са свързани с т.нар. Зелена сделка. Идеята е много красива, но крие опасности, особено за бедни държави като България. Според Радев с тази сделка страната ни ще загуби енергийни мощности, а с това - и енергийната си автономност. Затова в плана трябва да присъстват проекти за съвременни мощности, които да не позволят да се стигне дотам, като в същото време сме длъжни да се защитим. Което ще рече, че няма да следваме безропотно решенията на богатите. Ако настояват - да бъдат така добри да инвестират.
Да чухте нещо подобно от наш държавник, когато затваряха реакторите ни в "Козлодуй"?
Похвално е, че служебният кабинет има куража да поеме отговорност в тази напрегната обстановка. Обещанието е документът да бъде приведен в нормален вид и предаден на Брюксел за одобрение. Ако това стане, ще получим първите 13 на сто от средствата в края на годината.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ