18 Август 2019неделя13:07 ч.

Недостигът на витамин К намалява движението на възрастните

Броколи, зеле и спанак помагат против обездвижването

/ брой: 152

автор:Аида Паникян

visibility 240

Ниските нива на витамин К са обвързани с повишен риск от ограничаване на двигателната активност на възрастните хора. Това са установили учени от университета Тафтс (Tufts) в Бостън. Според тях възрастни хора с ниски нива на витамин К имат почти 1,5 пъти по-голяма вероятност да се обездвижат и почти 2 пъти по-вероятно е да развият увреждане на двигателния апарат в сравнение с тези, които имат достатъчно от витамина, независимо от пола.

Изследователите твърдят, че това е първото подобно проучване, което разглежда връзката между биомаркерите на статуса на витамин К и началото на ограничението на мобилността и увреждането при възрастни. Работата им се основава на предишни проучвания, които показват, че ниските нива на витамин К са свързани с по-бавна  походка и по-висок риск от остеоартрит.

"Поради нарастващия брой на възрастното население за нас е важно да разберем разнообразието от рискови фактори за увреждане на мобилността", казва Кайла Шиа, водещ автор на проучването и специалист по хранене в лаборатория в изследователския център за човешко хранене на Jean Mayer USDA. По думите й ниските нива на витамин К се свързват с появата на хронични заболявания, които водят до инвалидност.

Новото проучване изследва два биомаркера: циркулиращи нива на витамин К (филохинон) и функционална мярка на витамин К (плазмен ucMGP). Нивата на биомаркерите може да бъдат повлияни от допълнителни фактори, смятат учените.

Проучването използва данни от 635 мъже и 688 жени на възраст 70-79 г., проследявани в продължение на 10 години чрез посещаване през 6 месеца на клиниката и телефонни интервюта.

Най-добрите хранителни източници на витамин К включват листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, броколи, мляко и млечни продукти. За човек на средна възраст една купа суров спанак осигурява 145 микрограма (mcg) витамин К1, което е 181 процента от необходимата дневна стойност. Една купа сурово зеле осигурява 113 mcg (141%), а половин купа нарязани варени броколи осигуряват 110 mcg (138%). 

Пожарът край Шишманци е напълно овладян

автор:Дума

visibility 194

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

автор:Дума

visibility 51

До 32° в неделя

автор:Дума

visibility 42

Мъртва риба изплува край Руен

автор:Дума

visibility 345

3/4 от жилищата са от социализма

автор:Дума

visibility 721

/ брой: 157

НАП се хвали, че нарушенията по морето намалявали

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 157

Букурещ затваря центъра си за стари автомобили

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 157

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 157

Пожар във фабрика в Сърбия

автор:Дума

visibility 339

Паника на метростанция в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 2237

САЩ поискаха изземване на иранския танкер

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 157

Корбин ще опита да свали Джонсън

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 157

Особена порода

автор:Ина Михайлова

visibility 1395

/ брой: 157

Пацо във Валенсия, където съдят за корупция

visibility 454

/ брой: 157

Гербаджийска идеология на безпросветието

автор:Юри Михалков

visibility 649

/ брой: 157

Без какво можем и без какво не можем

автор:Лозан Такев

visibility 297

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ