23 Юли 2019вторник02:28 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Николай Цонков: Властта съсипва ветеринарно- санитарния контрол в армията

Със закриването му се осигурява бъдеще на структура, в която служи синът на началника на отбраната, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 73

автор:Юлия Кулинска

visibility 1227

Доц. д-р Николай ЦОНКОВ е роден в София през 1980 г., но е израснал в Габрово, където завършва техникум по механоелектротехника. Има бакалавърска степен по политология и магистратура по стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски". Защитил е докторски степени по регионална икономика и администрация в УНСС и по управление на сигурността и отбраната във Военната академия. Доцент е във факултет "Управление и администрация" към катедра "Регионално развитие" на УНСС. Бил е съветник по икономическите въпроси и военноотбранителната индустрия на бившия военен министър Ангел Найденов. Цонков е депутат от "БСП за България" в 44-то НС. Зам.-председател е на Комисията по отбрана и член на Комисията по образованието и науката. Семеен, с едно дете.

"Управляващите облагодетелстват приближени фирми доставчици"

- Г-н Цонков, преди дни стана ясно, че започва процедура по закриването на военната ветеринарна служба в Министерството на отбраната. Какъв е вашият коментар?

- Това е поредният абсурд, който е на път да сътвори ръководството на Министерството на отбраната в лицето на министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Ветеринарномедицинската служба към Министерството на отбраната и Българската армия е с над 100-годишна история. Към момента тя е в състава на бригада Логистика към Съвместното командване на силите. Съставът й е от 9 души, които са ситуирани в 3 вътрешноведомствени лаборатории за контрол по качеството и безопасността на храните от животински произход - в щаба в София и в продоволствените бази на БА - гр. Пловдив, с. Негушево и с. Радко Димитриево. 

Ветеринарните лекари от състава на службата са с дългогодишен опит и подготовка, включваща обучения и курсове по ветеринарно-санитарна експертиза, проведени в БАБХ и във военната ветеринарна служба на Република Франция.

- Каква е основната дейност на службата и защо тя е важна за функционирането на армията?   

 - Дейността на службата е широкообхватна и  разнопосочна. Тя извършва контрол върху качеството и безопасността на суровините и храните от животински произход, постъпващи в МО, тяхното транспортиране, приемане, съхранение, преработка и реализация. Лабораториите за ветеринарно-санитарен контрол са основното първосигнално звено в Българската армия, което гарантира доставката и приемането на качествени и безопасни за консумация храни. Това води до недопускането на хранителни отравяния и добро здравословно състояние на личния състав, което е основна предпоставка за това той да изпълнява в пълен обем възложените задачи.

Ветеринарномедицинското осигуряване е част от единното медицинско здравно осигуряване поради факта, че дейността по контрола на хранителните продукти и предпазване от зоонози корелира пряко с превенция на здравето на личния състав. За пример в армиите от държавите членки от алианса военната ветеринарномедицинска служба е основното и единствено звено, контролиращо качеството и безопасността на храните.

- Какви са мотивите, посочени в предложението, за съсипването на ветеринарно-санитарния контрол?

- В некомпетентното становище, изготвено от директора на дирекция Логистика, като причина за предложеното съкращение се отбелязва наличието на паралелна подобна структура в лицето на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, която също извършвала ветеринарно-санитарен контрол в МО и БА. В посочената структура обаче има само един ветеринарен лекар. Интересен е фактът, че това е синът на началника на отбраната, а още по-скандалното е, че същият, допреди няколко месеца, е бил част от вътрешноведомственото ветеринарномедицинско звено от състава на Съвместното командване на силите. Цитираната лаборатория разполага с ограничени възможности. Тя е само една и не може да изследва храна с животински произход например. Тук възниква въпросът и кой ще се грижи за кучетата, които са предвидили да закупят "Военна полиция".

Друго парадоксално предложение в становището е ликвидирането на службата да стане още тази година. На фона на стартиращия преглед на способностите с цел изготвяне на новия "План за развитие на въоръжените сили до 2021-2026", с който комисии на МО ще преценят способностите и нуждата от всяка структура, изглежда абсурдно искането за скоропостижното закриване на службата, преди да е минал този детайлен преглед. Справка за дейността на двете служби показва, че тази в структурата на ВМА е направила много малко проверки през последните години в сравнение с ветеринарномедицинската служба към бригада Логистика.

- Подозирате ли злоупотреба с власт от страна на ген. Боцев?

- С оглед на изтичащия му мандат през 2021 г. много вероятно изглежда да е налице злоупотреба от негова страна със служебното му положение, разпореждайки се за закриването на военната ветеринарна служба в рамките на мандата му. По всяка вероятност целта е облагодетелстване и даване приоритет и бъдеще на структурата, в която служи неговият син. Явно има конфликт на интереси, защото има пряка зависимост в йерархията между баща и син. Другото възможно обяснение е, че с тези промени се цели занижаване на критериите за безопасност на храните с цел облагодетелстване на фирма доставчик на храна. Нека припомня, че в момента Българската армия все още няма доставчик на храна.

- Какви ще са последиците от закриването на  ветеринарномедицинските органи от състава на бригада Логистика?

- На първо място, това е преустановяване извършването на ветеринарно-санитарен контрол в обектите за хранене в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, което пряко ще застраши здравето и живота на личния състав. Облагодетелствани ще са фирмите доставчици, които ще използват липсата на компетентни контролни органи във ведомството, за да доставят некачествени и опасни храни. Няма да има подготвени военнослужещи ветеринарномедицински специалисти, които при необходимост да вземат участие в мисии зад граница, където съвместно с ветеринарните служби на страните членки на НАТО да изпълняват поставените от съвместното командване задачи. 

Закриването на службата ще доведе до липса на компетентни органи, които да извършват бракуване на негодни за човешка консумация хранителни продукти, и до специалисти, които да изготвят технически спецификации за хранителни продукти. Няма да има компетентни органи, които да разглеждат, превеждат и изготвят ратификационните предложения за STANAG, свързани с контрола на храните и здравето на служебните животни. Служебните кучета на служба "Военна полиция" и на Силите за специални операции ще останат без лечение и профилактика.

Опитът в годините категорично показва, че закриването на определени структури без обосновка само с цел обслужване на лични интереси и придобиване на дивиденти от това впоследствие води до непоправими загуби както на декларирани вече способности, така и на квалифицирани кадри, чието възстановяване впоследствие се оказва изключително трудно, дори невъзможно.

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ