Шаранът стига до 14 лева за килограм
БАБХ и Агенцията по рибарство проверяват пазари и магазини
/ брой: 226
Броени дни преди Никулден цената на традиционния шаран бележи ръст. Проверки на пазарите в края на ноември и началото на декември показват, че българите ще трябва да отделят повече средства за празничната трапеза тази година.
Средната цена на шарана варира около 9-10 лева за килограм. На специализираните рибни пазари търговците предлагат рибата за приблизително 9 лева/кг, което е увеличение спрямо миналогодишните нива от около 8 лева.
В зависимост от населеното място и вида на предлаганата стока (жива или изчистена риба) диапазонът е широк - от 8 до 10 лева за масовия клас, но на места цените достигат пикови стойности от 13-14 лева за килограм.
Въпреки поскъпването, потребителите все още могат да открият изгодни оферти. В големите търговски вериги промоционалната цена за пресен български шаран се движи около 7,99 лв./кг. За тези, които предпочитат удобството на вече изчистената риба в магазините, цената е около 10 лева за килограм.
Експерти съветват за пазаруване от рибарници и развъдници, където цените могат да бъдат с до 30% по-ниски от тези в търговската мрежа. Търговците прогнозират традиционния пик на продажбите в дните непосредствено преди 6 декември. Тази година обаче има опасения, че предлаганите количества риба може да бъдат по-ограничени в сравнение с предходни сезони.
Рибари от Ахтопол алармираха за необичайно беден улов, а пазарите предлагат предимно вносна риба от Гърция, Норвегия и Средиземноморието, съобщи "Нова телевизия". Дни преди Никулден мрежите на рибарите в Ахтопол са празни. Едва няколко лодки излизат в морето, като се връщат без тежкия улов, обичаен за сезона. Голяма част от плавателните съдове дори вече са зазимени на брега.
Цените на рибата и рибните продукти в Бургас преди Никулден се предлагат в широки граници, като на пазарите могат да се намерят както по-достъпни видове за няколко лева, така и редки деликатеси за над 40 лв. за кг. Черноморският пресен сафрид се предлага между 4 и 5 лв., като по-едрият достига до 10 лв., но със сигурност идва от Турция или Гърция, коментираха търговци пред БТА.
Пресният паламуд се търгува между 12 и 14 лв., а попчетата - около 15 лв. за кг. Сред по-скъпите продукти са черноморският лефер - около 30 лв., и калканът, който традиционно достига до 40-45 лв. за кг. Пресният карагьоз се продава по 15-16 лв.
Зарганът се продава за 13-14 лв. На по-специализирани щандове се предлага пресен меджид за 6 лв., ципурата е до 17 лв., пресните скариди са по 18 лв., а пъстървата варира между 12 и 15 лв. По-едрият лефер достига 45 лв. за кг, а лавракът и скумрията са съответно 20 лв. и 10-16 лв.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължават проверки на пазари и магазини, за да гарантират безопасността на предлаганите продукти.
