07 Април 2020вторник11:26 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Нови песимистични прогнози за Гърция

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 702

"Експрес"

Негативните сценарии за икономиката на Гърция се появиха пак още в първите дни на новата година. Неблагоприятни обаче са и оценките за другите регионални икономики в еврозоната.
Изтъкнатият икономист от Международния валутен фонд и професор от Харвард Кенет Рогов предрече, че еврото ще оцелее, но определени страни от еврозоната ще бъдат принудени да пристъпят към преструктуриране на дълга си.
Американският учен не изключи вероятността Гърция да бъде доведена до фалит въпреки помощта, която страната получи от ЕС и МВФ.
Не е изключено това да се случи в бъдеще, каза Кенет Рогов, според който Европа след дълговата криза наподобявала възраждаща се икономика.
От своя страна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц преценява, че фондът за подкрепа на еврозоната, който бе създаден с решение на страните от ЕС, "макар и значим, не е нищо друго, освен временно болкоуспокояващо за малките страни, които са подложени на атаки".
Опасността за еврозоната остава, според Стиглиц. Самият той смята, че "пътят с мерките за икономии, избран от Европа под натиска на пазарите, ще забави излизането от кризата, ще отслаби по-уязвимите в еврозоната и в Европейския съюз".
Вестник "Уолстрийт джърнъл" в свое изследване, в което бяха включени 5700 предприятия от 39 страни, констатира спад в деловата активност в Гърция и Ирландия в началото на 2011 година.
От това изследване се вижда, че доверието на деловите среди в Гърция е спаднало с 21 пункта в сравнение с предишната година и че е стигнало до -44, което означава, че процентът на песимистично настроените предприятия и фирми е бил по-голям с 44 пункта от процента на оптимистично настроените. Най-общо този показател в еврозоната е нараснал с 20 пункта.
През януари Гърция планира да емитира две емисии с лихвени ценни книжа, за да осигури 1,5 млрд. евро за заемните нужди на държавата.
На 11 януари Гърция смята да емитира ценни книжа с шестмесечна продължителност, а на 18 януари ще бъдат пуснати на търг полици с тримесечна продължителност. От тях в държавата се очаква да се влеят 4,5-4,6 млрд. евро.
Наличните средства в хазната възлизат на 5,7 млрд. евро, а в близките дни се очаква Гърция да получи третия транш в размер на 6,5 млрд. евро от заемите на стойност 110 млрд. евро, представяни на страната от ЕС и МВФ за излизане от кризата.
Правителството в Атина смята за уреден въпроса с разсрочването на част или на целия размер на тези заеми.
Все пак първият опит за прибягване до пазарите ще бъде направен скоро с пускането на облигации за гръцката диаспора в Америка, Канада и Австралия, от които кабинетът се надява да получи около 1,7-1,8 млрд. евро.
Големите предизвикателства за Гърция обаче се очакват през март, тъй като страната ще трябва да извърши погасявания в размер на 10,5 млрд. евро. За същия месец е насрочено и отпускането на четвъртия транш от заемите на ЕС и МВФ. Този транш е най-голям и е в размер на 15 млрд. евро. През май пък трябва да бъдат погасени 7 млрд. евро, а през август 6,8 млрд. евро.
Като прогноза плащанията по лихвите през 2011 г. се очаква да възлязат на 15,92 млрд. евро. През миналата година за тези плащания бяха изразходвани 13,26 млрд. евро. Това огромно увеличение от 2,66 млрд. евро се дължи главно на разходи, свързани с издаването на полици, чиито лихви са скочили значително през последните 12 месеца. Лихвените полици пък, които тази година ще бъдат пуснати, ще надхвърлят 20 млрд. евро.

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 63

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 462

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 240

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 324

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 205

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 434

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1149

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ