07 Юни 2020неделя08:47 ч.

Няколко думи

Очите на страха

/ брой: 46

автор:Аида Паникян

visibility 807

Ще спре ли животът заради коронавируса?

Едва ли...

Но очите на страха са големи. Толкова големи, че рафтовете на магазините се опразват за отрицателно време. В домашните хладилници и ресторантски фризери няма място. В аптеките спирт и маски за лице няма. Отдавна! Хората започнаха да се запасяват преди седмици. 

Готови ли са обаче българските работодатели там, където е възможно, да преориентират работата на фирмите от вкъщи? Май българският чорбаджия иска работникът му да е пред очите му, та дори и той да е с 39 градуса температура и да не може да върши нищо. А що срещи и кавги бяха кой да плаща доброзорната карантина... Манталитет. И докато бизнесът вдигаше вой до небето кой да плаща първите 3 дни болничен, може държавата да блокира. Защото не се знае една кихавица/кашлица във фирма от 50 души до какво може да доведе. А това на бизнеса едва ли ще му излезе по-евтино. Друг въпрос е, че за "корона"-та се говори повече от 2 месеца и всеки по-далновиден бизнесмен е можел да предвиди случващото се и своевременно да си организира бизнеса. Защото очевидно е, че дори аурата на министър-председателя не опази България от новия коронавирус.

Говори се, че дори лекарства за сърце и кръвно ще "изчезнат". Хората трескаво пазаруват, даже вече не се предпазват с маски (нали уж ги няма?!?) или дори с шаловете си, но са в магазините. А къде е най-сигурно, че човек може да се зарази? В магазина, разбира се, където всеки киха срещу всеки. 

Училища, театри, кина, читалища спират работа. Учениците са в грипно-коронавирусна ваканция. Ура! Къде да убият времето си? Ами хайде в мола. Там поне е сигурно, че филтрите на климатиците консервират достатъчно различни видове вируси и ги развъртат във въздуха. А всеки може свободно да кашля срещу всеки.

И колцина имат навика да мият ръцете си? 

Ако заразяването с коронавирус става по въздушно-капков път и някой кихне или се изкашля в автобуса, навярно вероятността да бъде заразен половината автобус е толкова голяма, колкото и да се зарази от грип (А или Б), морбили, варицела или дори туберкулоза. Е, срещу морбили, варицела и туберкулоза има ваксина и е достатъчно родителите ти да са били достатъчно отговорни и да те ваксинират. 

Колко по-страшен и колко по-смъртоносен е COVID-19 от грипа? Какъв е процентът на починалите от едното и от другото заболяване? И ако човек не е бил достатъчно дисциплиниран да се самоизолира, когато е заболял от грип, може ли да очакваме от него да е достатъчно отговорен при евентуална епидемия от коронавирус? Безспорно за COVID-19 дори науката знае твърде малко. И затова все още очите на страха са огромни!  

Институциите в България опитаха да реагират адекватно на обстановката - своевременно доставени реактиви за изследвания, добре организиран и дори работещ щаб. Но паниката не подминава никого, а нашенските управници дори взеха да преиграват. До какво ще доведе разпореждането да не се изписват от болница вече оздравели май никой не е предвидил. Нито да не бъдат допускани за процедури хора на диализа, химио- и лъчетерапия.  

Дори "корона"-та не е в състояние да спре живота. Той продължава заедно с протестите и исканията за по-добри заплати, помощи, обезщетения. Защото епидемията, от каквото и да е тя, ще отмине, а бедността на българина ще продължи да живее след всички епидемии.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 147

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 181

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 179

Датата

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 982

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ