22 Ноември 2019петък07:09 ч.

България все още е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица, заяви Мая Манолова

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 1334

Липсата на закон за фалит на физически лица формира двата основни потока - към сивата икономика и към Терминал 2 на летище "София". Това заяви вчера омбудсманът Мая Манолова, която представи законопроект за несъстоятелност на физическите лица. Според резултатите от първото национално проучване по въпросите на личния фалит 82,3% от българите очакват приемането на такъв закон. 

Българските граждани нямат възможност да обслужват своите кредити, сметки за ток, за парно и да посрещат най-необходимите разходи за своите семейства. Това води до необходимостта от закон за частния фалит, каза омбудсманът. Това е проект, който ще бъде в интерес и на длъжниците, и на кредиторите, които ще могат да удовлетворят своите вземания, и за държавата, и за фиска, защото сивата икономика в момента се запълва сериозно и от хората, които са изпаднали в неплатежоспособност, каза Манолова.

За да се преодолее състоянието на свръхзадлъжнялост, се налага частично или пълно опрощаване на задълженията. Текстовете на проектозакона предвиждат бърза, прозрачна и достъпна процедура пред съд, която дава възможност всички замесени да се включат в производството. Публичността може да бъде осигурена чрез електронен общодостъпен регистър, в който да се внася информация за всички лица, за които започва процедура по несъстоятелност. Първата процедура е погасителен план, следва ликвидация на имуществото и в третия вариант - и действия на решението за обявяване на несъстоятелност при липса на доходи и имущество.

В напреднала фаза е изработването на европейска директива, която ще стимулира въвеждането на законодателство, което да се отнася до несъстоятелността на физическите лица. Според омбудсмана и разбирането на ЕК е подобно - че не трябва да се стига до фалити, а трябва да се засили културата на оздравяване. Вместо да чакаме ЕК за пореден път да ни призовава да приемаме законодателство, да го направим в интерес на българското гражданско общество, призова Манолова.

Законопроектът е разработен заедно с представители на академичната общност и магистрати. Манолова предложи да се сформира екип от представители на различни институции и организации с цел подобряване на текстовете. Предвижда се новият закон да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

По време на представянето на законопроекта проф. Огнян Герджиков призова да не се бърза с въвеждането на нормите. Според него е пълен абсурд този закон за влезе в сила от 1 януари 2020 г. Това мнение изрази и председателят на АИКБ Васил Велев. Безспорно има потребност от такъв закон, но като вземем предвид българската изобретателност и предприемчивост, ако не се вземат предвид всички последствия, рискуваме да влошим бизнес средата, обясни Велев. Когато тарикатите не си плащат сметките и използват пролуки, техните сметки ги плащат изрядните чрез по-високи тарифи и такси, изтъкна той. За да се компенсират банките, се увеличават таксите, което не е добре за изрядните кредити. По думите му след приемането на новия закон до влизането му в сила новите кредити трябва да са съобразени с новите уредби на тези отношения.

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ