23 Май 2024четвъртък20:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 1513

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките. Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.
Един от най-големите индустриални синдикати в Германия ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде БТВ.
Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от минималната работна заплата.
Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.
Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделски производители в Баден-Вюртемберг са глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване. Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.
Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които могат да съдействат при възникнал проблем.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ