16 Юни 2024неделя16:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо парите бягат

/ брой: 95

автор:Евгени Гаврилов

visibility 4042

Точно преди 55 г. се появи филмът на Уди Алън "Вземи парите и бягай". Подобно заглавие и днес отново може да се брои за актуално, ако за сценарий на нов филм се използва положението с чуждите инвестиции у нас. Само жанрът трябва да се смени и комедията да стане драма. Защото последната официална статистика на БНБ показва, че за първите три месеца те са се сринали с над 81% на годишна база. От януари до март в страната са влезли капитали за 358.9 млн. евро, при 1.935 млрд. евро за същия период на 2023 г. Освен това, ако миналата година инвеститорите са реинвестирали 800 млн. евро отново в икономиката, тази година през първото тримесечие този показател е с отрицателна стойност -  минус 70 млн. евро. Това означава, че предприятията масово изнасят печалбите си в чужбина към фирмите - майки. Така през последните десетина години от България са изтекли близо 20 млрд. евро.
А отговорът на въпроса защо парите си отиват е повече от ясен.
Явно все повече инвеститори преценяват по-нататъшните си вложения у нас като рискови и затова предпочитат да изнесат парите си без да нарушават закона. Кой нормален предприемач например може да си затваря очите за перманентната политическа криза, която е причината за нестабилността на държавата през последните години.
След промяната на Конституцията нищо не се подобри. Отново лъсна голата истина, че съдебната реформа е голяма лъжица за устата на жълтопаветните демократи. Скандалите и корупцията в цялата системата за сигурност станаха неизменна част от пейзажа.  В нормалните държави съдът се възприема като стожер на бизнес-средата. У нас сякаш е точно обратното.
И ако за размера на чуждите инвестиции у нас може да се спори, безспорен е фактът, че знакови инвеститори си тръгват. Норвежката Теленор, при условие, че правеше до 38% печалба, шведската MTG, френската Сосиете Женерал, чешката ЧЕЗ ни изоставиха. Европейски вериги за храни също напуснаха, въпреки че на Запад едва ли ще правят такива печалби, каквито у нас. Да не говорим, че България остана единствената от Източна Европа, където няма завод за автомобили. Иначе сме царе на авточастите. Грубата намеса на държавата, слабата съдебна система и бизнес средата като цяло, шкафчетата пълни с евра и кюлчета, пудели, разнасящи пачки, липсата на върховенството на закона и корупцията продължават да са проблем номер от инвеститорите.
Напредъкът с борбата с корупцията и престъпността традиционно се оценява като слаб. А природата не търпи празни пространства. Затова на мястото на световните компании, доколкото са останали, идват пишман инвеститори.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1224

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1145

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1029

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1317

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1235

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1369

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1238

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ