29 Май 2024сряда02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка: Асоциация за инсулт и афазия

Дорина Добрева: Терапевтичният прозорец е съществен. Дори при един симптом, звънете на 112!

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Д-р Георги Георгиев: Имаме шанс да въздействаме до около шестия час от инцидента

автор:Дума

visibility 2406

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.

Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост, възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа, но не знаем какво се случва вътре.

Дорина Добрева, председател на УС на Асоциацията за инсулт и афазия, припомни симптомите - несиметрично изкривяване на лицето, слабост в крайниците, промяна в говора или невъзможност да се отговори дори на прост въпрос.

"Дори ако един от тези симптоми е налице, е задължително да се позвъни на 112."

Терапевтичният прозорец е съществен, подчерта Добрева. Модерното лечение се провежда в рамките на 4 часа след настъпване на инцидента.

Около 50 клиники в страната са подготвени да извършват съвременно лечение, но броят на случаите в тях е много малък, което означава, че хората не са достигнали до медицинската помощ навреме, поясни д-р Георгиев. По думите му, една от процедурите позволява и ефективна намеса до шестия час от настъпване на инсулта.

"Практически имаме шанс да въздействаме до около шестия час от инцидента."

Относно падането на възрастовата граница лекарят посочи, че то е свързано с промяната в начина на живот и фактори от заобикалящата ни среда, които се явяват рискови.

"Има смъртни случаи под 35 години. Те са много по-малко в сравнение с всички останали лица. Хоспитализираните лица под 35 г. за 2023 г. са само 170. Има ги, но все пак не говорим за голямо количество хора. На фона на 50 000 случая това е много малък процент."

Изключително важно и много лесно е да се контролират рисковите фактори – основният е високото кръвно налягане, изтъкна д-р Георгиев.

Приложението "Рискометър" се радва на голям интерес. С него се измерва рисковият фактор в рамките на близките години и хората започват да се замислят, разказа Дорина Добрева в предаването "Хоризонт до обед".

Тя напомни, че сме задължени да изготвим национален план за борба с инсултите, какъвто няма вече 3 години. Добрева отбеляза още колко е важно да има национален скрининг на застрашените групи.

От Асоциацията за инсулт и афазия настояват още за въвеждане на национален стандарт за достигане на пациент с инсулт до медицинска грижа в рамките на терапевтичния прозорец.

БНР

България ще внася работници от Индия

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 98

ЕК не дава да освободим от данък земеделските субсидии

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 98

С 10 на сто поскъпва сянката на плажа

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 98

Хамас обстреля Тел Авив с ракети

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 98

Състоянието на Фицо се подобрява

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 98

Северна Корея гневна на Сеул, Токио и Пекин

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 98

Сунак връща военната служба, ако спечели

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 98

Бомба

автор:Деси Велева

visibility 447

/ брой: 98

Разрешете да доложа

автор:Николай Милчев

visibility 410

/ брой: 98

Най-хубавият подарък

автор:Нешка Робева

visibility 380

/ брой: 98

За България има и друг път, различен от Сглобката

visibility 361

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ