22 Февруари 2020събота21:41 ч.

Теменужка Петкова и Дейвид Хейл

Петкова обеща на САЩ да намалим наполовина потреблението на руски газ

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 759

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си във Вашингтон. В момента използваният у нас природен газ е 99% руски. 

Диверсификацията означава, че страната ни ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година въпреки че договорът ни с "Газпром експорт" приключва през 2022 г. За да изпълни обещанието си страната ни ще трябва да внася 1,5 млрд. куб. метра различен от руския газ, но да продължи да плаща за него. Съгласно договора с руснаците по условието "take or pay", компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ. Чрез тази клауза България ще може да получи оставащите руски доставки, след като изтече договорът 2022 г. и през следващите две години да получава 50% различен от руския газ. 

Обещанието на енергийния ни министър пред американците за разнообразяването на доставките на природен газ идва след критиките на САЩ срещу България заради т.нар. "Балкански поток". Само преди две седмици зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл коментира, че САЩ са против втората линия на "Турски поток" през страната ни. 

В съобщението на енергийното министерство пише, че според Петкова от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ. За тези доставки обаче трябва да е изградена газовата връзка с Гърция, която по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ.

По думите й България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, а нашата страна е решена да продължи да работи в посока на диверсифициране на източниците и маршрутите. През юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на LNG за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра. В началото на тази година кабинетът прие решение България, чрез "Булгартрансгаз" ЕАД, да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 1

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 143

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 98

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 174

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1116

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1444

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 339

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 427

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ