25 Септември 2020петък03:08 ч.

Теменужка Петкова и Дейвид Хейл

Петкова обеща на САЩ да намалим наполовина потреблението на руски газ

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 1360

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си във Вашингтон. В момента използваният у нас природен газ е 99% руски. 

Диверсификацията означава, че страната ни ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година въпреки че договорът ни с "Газпром експорт" приключва през 2022 г. За да изпълни обещанието си страната ни ще трябва да внася 1,5 млрд. куб. метра различен от руския газ, но да продължи да плаща за него. Съгласно договора с руснаците по условието "take or pay", компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ. Чрез тази клауза България ще може да получи оставащите руски доставки, след като изтече договорът 2022 г. и през следващите две години да получава 50% различен от руския газ. 

Обещанието на енергийния ни министър пред американците за разнообразяването на доставките на природен газ идва след критиките на САЩ срещу България заради т.нар. "Балкански поток". Само преди две седмици зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл коментира, че САЩ са против втората линия на "Турски поток" през страната ни. 

В съобщението на енергийното министерство пише, че според Петкова от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ. За тези доставки обаче трябва да е изградена газовата връзка с Гърция, която по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ.

По думите й България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, а нашата страна е решена да продължи да работи в посока на диверсифициране на източниците и маршрутите. През юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на LNG за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра. В началото на тази година кабинетът прие решение България, чрез "Булгартрансгаз" ЕАД, да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. 

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ