19 Април 2024петък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пишат на етикета колко вода има в пилешкото

/ брой: 122

автор:Мая Калпачка

visibility 2514

Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите на местни продукти да обявят съдържанието на вода върху етикетите. Това заяви вчера министърът на земеделието Мрисолав Найденов. Например употребата на палмово масло в млечните продукти не е забранена, но задължително трябва да бъде изписана върху етикетите, каза министърът. По неговите думи, когато това е станало, потреблението на тези продукти рязко спаднало.
По-рано стана известно, че след акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите е доказано, че 8 от 14 проби на пилешко месо са с наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%. Има случаи, в които пилешкото е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което е противопоказно за здравето, коментира министърът.
Ако съдържанието на вода в месо е само 50%, то е малко, защото естественото съдържание на вода в свежото месо е над 70 на сто, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обаче заяви, че ако има нарушения и необявени добавки, трябва да има и санкции за нарушителите. По думите му, добавките на соли сами по себе си не са отровни, има обаче опасни количества. Според Вътев проблем е свободната конкуренция на пазара, която не води до стимули за развитие и се стига до израждане на пазара. Друг проблем, според него, е стремежът за все по-ниски цени. "Не може всичко да се слага под общ знаменател и да се казва, че цялата хранително-вкусова промишленост е отровително-вкусова, и че месарите са печалбари и мошеници", заяви Вътев.
Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани с по 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъдат затворени, заплаши министърът. Според европейския регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Очаква се от КЗП да обявят имената на фирмите нарушители.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ