08 Декември 2019неделя16:14 ч.

ГЕРБ бяха изненадани от собствената си подкрепа за изслушване на Пламен Георгиев

Пламен Георгиев напусна КПКОНПИ

Цвета Караянчева сътвори парламентарен хаос в опита си да пробута оставката му без обяснения

/ брой: 146

автор:Павлета Давидова

visibility 756

Пламен Георгиев напусна по свое желание председателския пост в КПКОНПИ. Новината за оставката от шефа на антикорупционната комисия завари депутатите напълно неподготвени - тъкмо когато почти бяха приключили със законодателната си дейност и оставаше само безкрайно дълъг парламентарен контрол с въпроси до почти всички министри.

Крум Зарков от БСП реагира, че Георгиев така и не е посочил мотиви, няма и отчет на свършеното и недовършеното от работата на комисията. Той припомни, че още през април социалистите поискаха шефът на КПКОНПИ да бъде отстранен. "За тези няколко месеца не намерихте време да обсъдим сериозно въпроса какво се случва в тази институция. Решихте сега, преди да излезем във ваканция, да ни уведомите, че комисията се е събрала спешно и ни предлага да освободим Пламен Георгиев", ядоса се на липсата на дебати той. "Потвърждава се още една тенденция за специалните органи, които трябва да борят корупцията. Всеки път евродоклад-институция-скандал-оставка-евродоклад", заключи Зарков.

Филип Попов от БСП отправи процедурно предложение Георгиев да дойде в НС и да обясни мотивите си. Караянчева предложи на гласуване искането му и 106 депутати го подкрепиха. Стана ясно обаче, че мнозинството не е разбрало какво гласува. Караянчева опита да пробута веднага оставката, но след като от БСП я призоваха да прочете правилника, тя реши да пренебрегне закона и да обяви, че само ще "покани устно" Георгиев. Социалистите й напомниха, че НС вече го е призовало. 10-минутната почивка продължи 40 мин., докато шефът на КПКОНПИ дойде в НС.

След парламентарния звънец Караянчева попита за изказвания. Тя използва хаоса, докато депутатите сядаха по местата си, и буквално за няколко секунди сложи край на дискусията - за изненада дори на Георгиев. Набързо мнозинство от 120 депутати гласуваха "за" оставката, а по трима бяха "против" и "въздържал се".

Замитате проблемите под килима, но всяко замитане вдига такъв прах, че има опасност да задушим демокрацията, заяви Таско Ерменков. Освен БСП никой друг не поиска да чуе мотивите за оставката на Пламен Георгиев.

Освободеният шеф на КПКОНПИ обяви оттеглянето си като морален акт. Взел изцяло лично решението отдавна, но чакал да излезе "като чист човек" след проверките срещу него. "Аз и семейството ми бяхме подложени на невероятен тормоз от някои медии. Не искам хиперболизирана тераса, която беше абсолютно безумие, да се отрази по някакъв начин на работата на комисията", заяви той. Заради заплахи за живота му, които службите са оценили като реални, вече имал охрана от НСО. Георгиев ще се върне да работи като прокурор. Той обмисля да заведе дело срещу Столичната община заради прословутата си тераса.

Протести блокираха Франция

автор:Дума

visibility 196

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 441

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 265

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 458

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 1041

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 471

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ