23 Юли 2019вторник17:40 ч.

Плесница

/ брой: 108

автор:Мая Йовановска

visibility 469

През миналата седмица бе съобщено, че Германия спешно търси десетки хиляди тираджии. Ако недостигът не бъде овладян, след 2030 г. на германския трудов пазар щели да липсват около 150 000 тираджии. Данните не са "гръм от ясно небе". За тази липса правителствата на големите държави в ЕС са напълно наясно. Още ли продължавате да се чудите каква бе една от причините за налагането на т.нар. пакет "Макрон"? По приемането на който в края на заминаващия си ЕП изведнъж нашата власт се сети да се противопоставя. ЕС отдавна върви на две, три и още безброй скорости, а разпоредбите, които се приемат, често са в полза на големите играчи.

Нито протестите на превозвачите ни, нито мобилизацията на евродепутатите ни (трима дори не участваха в гласуването) постигнаха успех. Бяха приети, макар и не окончателно, всички оспорвани от българските превозвачи промени. Шофьорите ще трябва да почиват извън кабината на камиона, ще се връщат на всеки 4 седмици в страната, където е регистрирана фирмата, а размерът на командировъчните ще бъде според държавата, в която са изпратени. Без съмнение, условията, при които работят шофьорите в нашите фирми, не са като тези в западноевропейските. Но с новите регламенти опасността голяма част от българските фирми да изчезнат въобще от пазара е напълно реална. Регламентът отвсякъде е протекционистки за западните фирми и резултатът ще е ограничаване на дейността на фирмите от периферията на ЕС.

Вярно, че в пазарни условия има изненади, но въпросът е имаха ли дългосрочна стратегия българските транспортни фирми след 1989 г.? Умно ли се планираше, или въобще не се планира? Сагата с пакета "Макрон" ще продължи и в следващия ЕП, но резултатите изглеждат с предизвестен край. Най-вероятно ни очаква шумна плесница. За съжаление. Не само за нас, а това неминуемо ще предизвика напрежение в Евросъюза.

Гласуват ветото върху сделката за F-16 в петък

автор:Дума

visibility 11

ГЕРБ връщат машините, но след местния вот

автор:Дума

visibility 129

Радев наложи вето на договорите за F-16

автор:Дума

visibility 301

Държавният дълг набъбва до 700 млн. лева

автор:Дума

visibility 127

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 551

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 167

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ