23 Ноември 2019събота03:18 ч.

Напоследък САЩ съзнателно демонтират редица споразумения, които са крайъгълни за международната сигурност. За Русия ставаше опасно за спазва мъртви договори

По-добре да се изплашим сега

Бавно и полека ракетно-ядрената заплаха се завърна в Европа

/ брой: 154

автор:Георги Георгиев

visibility 938

Преди десетина дни САЩ официално напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Тяхното действие логично бе последвано и от Русия, която в тези условия е напълно безсмислено и дори опасно, от гледна точка на руснаците, да спазва клаузите на един умъртвен договор. Все пак Кремъл обяви, че преустановява, а не прекратява участието си в договора, което решение вероятно има някаква дипломатическа стойност и тънкост, но не и в очите на Вашингтон. Американците съзнателно демонтират в последно време крайъгълни за международната сигурност споразумения и договори в различни области, опиянени от усещането си за сила. Голяма въпросителна е надвиснала и над Договора за стратегическите настъпателни оръжия. 

САЩ, които са искрено загрижени от имиджа си на държава, която винаги уж е на страната на доброто, обосноваха прекратяването му със злонамерени действия от страна на Русия. Москва разработвала ракети, които нарушават ДРСМО, и не оставила друг изход на американците. Тези обвинения бяха подети и от НАТО, но без особен ентусиазъм. Основният обвинител на Русия бе генералният секретар Йенс Столтенберг, който има незавидната роля да бъде "говорещата глава" на организация, доминирана изцяло от САЩ, зависеща изцяло от САЩ и реализираща интересите на САЩ в Европа.

Първите заявления на Вашингтон след напускането на ДРСМО потвърдиха правотата на онези експерти, които казваха, че в действията си американците се ръководят преди всичко от противопоставянето на Китай, отколкото от митичната "руска заплаха". На 3 август новият ръководител на Пентагона Марк Еспър обяви, че САЩ искат да разположат ракети със среден обсег в Азия и даде ясно да се разбере, че те ще са насочени срещу Китай. Целта на тези упражнения е да накарат Пекин да подпише договор със САЩ или още по-добре тристранен договор Китай-Русия-САЩ за ограничаването преди всичко на китайските ракети със среден обсег. Това няма да стане. Китайският ядрен арсенал, казват специалисти, се крепи преди всичко на този клас ракети и Пекин няма причини да се разоръжава пред Вашингтон, и то в условията на започната от САЩ икономическа война. Така ще станем свидетели на трайно влошаване на ситуацията с безопасността в Азиатско-Тихоокеанския регион. Но не само.

ДРСМО заедно с вече ликвидирания от САЩ договор за противоракетната отбрана (ПРО) беше една от основните спирачки пред ракетно-ядрената надпревара в Европа и от ключова важност за сигурността на Стария свят. С премахването на тези спирачки, както и с неглижирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от страна на САЩ се отварят широки възможности за нарастване на военната заплаха в Европа. Американците обещават, че няма засега да разгръщат нови ракети в Европа, но техните обещания са празни думи, както показва практиката.

С агресивните си действия на дипломатическата сцена, които са основно насочени към Китай, американците създават рискове и заплахи за европейските си съюзници. Част от тях, водени от историческа русофобия, приветстват нарастването на военната заплаха, като виждат в разтрогването на договорите способ за повишаване на своята сигурност - "повече американски войски и ракети - по-голяма сигурност". Други, особено на Запад, смятат, че това са грешни стъпки, но тъй като не вярват в реалната заплаха от ядрена война с Русия, не полагат особени усилия да озаптят американците. С изключение на дипломатически декларации. Проблемът е, че макар никой да не иска конфликт, още повече ядрен такъв, когато се събере критична маса от безотговорни политици, конфликтни точки и струпано оръжие, Европа може да бъде запалена (буквално) от случаен инцидент. 

За България опасностите рязко се увеличиха. Първо в НАТО, т.е. американците заговориха за усилване на системата за ПРО по източния фланг. Имат предвид Полша и Прибалтика, но географското положение на България е такова, че страната ни може да бъде разглеждана като бъдеща площадка. Руснаците разглеждат ПРО като стратегическа заплаха. Второ, активираха се разговорите за съдбата на американското тактическо ядрено оръжие в Европа и предислоцирането на американските войски от Западна към Източна Европа. По-добре е да се изплашим сега, отколкото да изпаднем в ступор от ужас по-късно.

Темата за ракетно-ядрената заплаха в Европа не е приоритетна за дневния ред на обществото ни. То има други проблеми, но това не може да бъде извинение. През последните дни пред бившия Партиен дом група граждани протестира срещу евентуалното разполагане на ядрено оръжие в България. Протестът им по-скоро предизвика присмех в социалните мрежи, отколкото да бъде повод за размисъл. Няма да е за първи път, когато в България свестните ги считат за луди. 

Мислете, докато не е станало късно.

За 40% от българите изборите не са били честни

автор:Дума

visibility 232

Прокурорите с поредно писмо в защита на Иван Гешев

автор:Дума

visibility 133

БСП настоя Валери Симеонов да се оттегли

автор:Дума

visibility 251

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 225

Епидемия от физически неактивни деца обяви СЗО

автор:Дума

visibility 182

Автобус помете колона автомобили в Германия

автор:Дума

visibility 1627

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 397

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 510

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ