04 Декември 2020петък01:02 ч.

Първите заграждения в "Обеля" изкараха хората на улицата

На фокус

Правото на строеж срещу правото на въздух

Три казуса за застрояване предизвикаха недоволството на столичани през последния месец, общината не може да посочи решение

/ брой: 206

автор:Деси Велева

visibility 635

Три казуса за застрояване в различни части на София развълнуваха столичани през последния месец - в "Обеля", "Люлин" и "Оборище". Отново се надигнаха гласове на недоволство заради намерения за сгради на неподходящи терени. Гласове за въздух. Хората излязоха пред блоковете си, пресичаха улици, привлякоха поддръжници, събраха медии...

Поредните протести са по добре познати поводи и вече не изненадват никого. Има ги от повече от десетилетие, ще ги има години напред. Защото за всичкото това време нищо не се е променило. Зелените терени, междублоковите пространства, спортните площадки все още са обект на "инвеститорски намерения", защото продължават да са частни. Столичната община все още не прави почти нищо, за да реши непрекъснато изникващите проблеми със застрояване на спорни места. Отчуждаването им не е сред приоритетните дейности, а когато се прави, е насочено основно за придобиване на терени за инфраструктурни обекти. 

Наскоро стана ясно, че 5000 частни имота се намират в терени,

отредени за зелени площи

които са защитени от застрояване. Срокът, в който общината може да ги изкупи, обаче изтича и тогава собствениците им ще имат право да заведат съдебни искове. Те имат всички шансове да спечелят и вратите пред тях вече ще бъдат широко отворени. За миналата година общината отдели 15 млн. лв. за изкупуване на земи - крайно недостатъчна сума. Тази година администрацията с гордост обяви, че вдига средствата с 2 млн. лв. Именно тези 2 милиона бяха първата "изядена" от КОВИД-кризата сума. Преди дни при гласуването на втората актуализация на столичния бюджет тихомълком бе решено тя да отиде за спасяването на закъсалия градски транспорт и за инфраструктурен обект. Очевидно икономическата ситуация в София ще се влошава в краткосрочен и дългосрочен план, така че отчуждаването на зелени терени няма скоро да дойде на дневен ред като приоритет. 

Столичани не са длъжни да следят какво залага кметството за отчуждаване и каква е политиката му. Те виждат само резултата от действията и бездействията. Той бе и повод за надигащото се възмущение на жителите на кв. "Обеля" 2 в началото на октомври. Тяхното внимание се изостри от едно просто действие - поставяне на ограда в междублоково пространство до детска площадка. Всеки знае до какво водят металните заграждения... На мястото ще се издигне нов блок, който ще засенчи катерушките между блокове 260, 261 и 262. Протестите на хората бяха подкрепени от лидера на столичните социалисти, който води и групата на общинските съветници в СОС, Калоян Паргов. Според него единственият начин за намаляване на напрежението и задоволяване на двете страни е да се намери друг подходящ терен, който да бъде предоставен на инвеститора, за да реализира строежа. 

Калоян Паргов се намеси и по друг казус със застрояване през октомври - този път в "Люлин" 1. На поляна там се предвижда строеж на жилищни сгради и търговски център. Той припомни, че в цяла София има такива проблеми, а собствениците на имоти имат законни разрешителни и проекти и е нормално да пристъпят към осъществяване на инвестиционните си намерения. От другата страна обаче са гражданите, които

справедливо протестират

Зеленото пространство с площ от около 55 дка в "Люлин" 1, досега е използвано за футболно игрище и е в съседство с блокове 014, 015 и 009. Проектът за застрояването му предвижда поне 10 жилищни блока до 26 метра височина и голям търговски център. Местните хора обаче искат парк с детски и спортни площадки на единствената оцеляла зелена площ в целия микрорайон. Собственици на земята - латвийски инвеститори, са недоволни, че от 15 години не могат да използват имота си. Патовата ситуация не е от вчера и едва ли от общината не са знаели, че тя ще предизвика гнева и на двете страни. В същото време администрацията не може да предложи изход и вероятно казусът ще бъде оставен да се разреши от само себе си - в полза на едната или другата страна, но не и на двете. 

Още едно намерение за строеж разбуни духовете в по-централна част на града - на ул. "Оборище". В началото на годината Направление "Архитектура и градоустройство" е дало разрешение за строеж на две сгради, като по-високата ще е с 9 етажа. Организации и жители на района изразиха остро недоволство срещу инвестиционното намерение, което трябва да се осъществи на метри от шедьоврите къщи близнаци на архитект Никола Лазаров. Емблематичната улица остава една от най-красивите и аристократични столични улици и не е място за подобни нови сгради, алармират недоволни столичани. В случая не става въпрос за застрояване на зелено пространство, но казусът е деликатен, тъй като строежът ще бъде в старата градска част, която постепенно губи облика си. 

Общината досега не е направила или поне не е обявила точен разчет колко пари са нужни за изкупуване на частни земи, отредени за публични нужди.

Няма и ясна стратегия

кои трябва да се отчуждят приоритетно, няма план кога да стане това. Бившият общински съветник от БСП и районен лидер на социалистите в "Искър" Борис Цветков от години призовава за изготвяне на списъци с частните имоти, приоритизиране на обектите за спешно изкупуване и регулярно отделяне на средства за тази дейност в бюджета на общината. Неговият глас обаче се губи сред хаоса и незаинтересоваността на столичната администрация години наред. Явно кметството разчита, че когато собственикът има парче земя на поляна между блокове или в зелена площ, той ще отлага до последно стремежа си за строителство, за да не разгневи местните жители. Или от администрацията смятат, че хората ще си замълчат и безропотно ще приемат поставянето на огради и разкопаването под блоковете им, а после ще е късно за какъвто и да е отпор. Такава тактика обаче е жалка и не води на никъде. Проблемът от години чука на вратата на "Московска" 33, скоро ще я разбие. Тогава със сигурност ще пострада не един или друг чиновник, а само общественият интерес. 

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ