24 Април 2024сряда01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светлото пиво образува повече пяна

Преброиха мехурчетата в чаша бира

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 88

Френски експерти смятат, че в 250-милилитрова чаша светло пиво има до 1,5 милиона мехурчета, съобщи "Дейли мейл". Специалистите от университета на Реймс-Шампан-Арден са изчислили количеството въглероден двуокис в светлото пиво с 5% алкохол, като са взели предвид миниатюрните пукнатини в стъклото, които улесняват образуването на мехурчета. Важно е и бирата да се налива в наклонена чаша.

Именно на мехурчетата се дължи пяната на бирата и те помагат на аромата да стигне до носа, категорични са изследователите.

Кехлибарената напитка се произвежда от четири съставки - зърно, хмел, вода и мая. Технолозите са работили със светло пиво, защото образува повече пяна. Произвежда се с процес на студена ферментация, при която захарите се преобразуват в алкохол и въглероден двуокис. По време на опаковането се добавя още газ. Затова бутилките и кенчетата издават съскащ звук при отваряне.

Най-много мехурчета имат германските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис, твърдят специалистите. Но признават, че шампанското образува още повече мехурчета от пивото, тъй като в него въглеродният двуокис е повече заради по-голямото количество захар.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ