Преброиха мехурчетата в чаша бира
/ брой: 80
Френски експерти смятат, че в 250-милилитрова чаша светло пиво има до 1,5 милиона мехурчета, съобщи "Дейли мейл". Специалистите от университета на Реймс-Шампан-Арден са изчислили количеството въглероден двуокис в светлото пиво с 5% алкохол, като са взели предвид миниатюрните пукнатини в стъклото, които улесняват образуването на мехурчета. Важно е и бирата да се налива в наклонена чаша.
Именно на мехурчетата се дължи пяната на бирата и те помагат на аромата да стигне до носа, категорични са изследователите.
Кехлибарената напитка се произвежда от четири съставки - зърно, хмел, вода и мая. Технолозите са работили със светло пиво, защото образува повече пяна. Произвежда се с процес на студена ферментация, при която захарите се преобразуват в алкохол и въглероден двуокис. По време на опаковането се добавя още газ. Затова бутилките и кенчетата издават съскащ звук при отваряне.
Най-много мехурчета имат германските пшенични бири, защото допълнителната ферментация създава повече разтворен въглероден двуокис, твърдят специалистите. Но признават, че шампанското образува още повече мехурчета от пивото, тъй като в него въглеродният двуокис е повече заради по-голямото количество захар.