07 Юни 2023сряда14:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Преминаване във времето с Ивайло Мирчев

Живописни творби на известния художник са подредени в столичната галерия "Астри"

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 166

"Преминаване във времето" е озаглавена новата изложба на проф. Ивайло Мирчев, подредена в столичната галерия "Астри" (ул. "Цар Самуил" 34) до 11 юни.

При откриването чл.-кор. Иван Гранитски представи автора и неговите творби: "Поредната изложба на големия съвременен български художник Ивайло Мирчев е в изисканата столична галерия "Астри" и носи заглавието "Преминаване във времето". Но бихме могли да кажем, че това е пътят на душата, на просветления, мислещия, търсещия човек през времената и през епохите. Изложбата съдържа няколко серии акварели, които изобразяват пейзажи - част от тях са морски, любимите му изображения на места като Яйлата, Калиакра, Балчик... Винаги морето привлича Ивайло Мирчев заради простора, вълните, чайките, водата, която според него е символ на чистотата на душата. От друга страна, той много обича пейзажи с дървета, глухарчета, цветя... Ивайло поначало е поет на природата, на любовта към природата. 

Друга част от изложбата обхваща няколко маслени платна, които са знакови, защото отговарят на символиката и знака на наименованието й - "Преминаване във времето". По тази линия Ивайло следва духовните завети на един от своите учители - великия Светлин Русев, който през последните 20-30 години във всяка своя изложба имаше картини със заглавие "Пътят", символиката на пътя; те са като една глобална метафора на мислещия човек през времето, през историята. С тази поредна своя изложба Ивайло Мирчев внася нов принос в търсенето на духовния път, пътя на изкуплението, състраданието, пречистването, просветлението. Това е, разбира се, труден път, винаги свързан с лишения, страдания, драми, но Мирчев е от художниците, които дават своите благородни послания към нашето общество. Дано да има кой да го чуе!"

Проф. Ивайло Мирчев разказва как е възникнала идеята за новата му изложба: 

"Неотдавна извадих от един килер няколко стари мои картини, някои навити на руло платна, други върху картон, но всички - потънали в прах и в лошо състояние. Защо съм ги скрил от себе си, не помня, но вероятно не съм ги харесвал.

След като ги стегнах и почистих, установих, че преценката ми не е била съвсем справедлива. Правени са в студентските и първите години на художническата ми практика. Очевиднo не са най- представителните ми произведения, но в тях има нещо безхитростно и очарователно, особено в онези, в които е осезателно силното влияние на Светлин Русев. Бяхме прилежни ученици, а той - амбициозен и взискателен учител.

Така се появи идеята да споделя тези творчески "находки" заедно с моментните ми занимания по живопис. А те са най-вече във водните техники, защото харесвам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции. Освен това част от тези акварели-рисунки са всъщност проекти за маслени картини и прецених, че би било интересно да запозная публиката с творческата си "кухня".

Благодаря на Вихра, че за пореден път ми позволи да експериментирам с една, донякъде еклектична, но, надявам се, и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното ми поведение като художник, в уютното и одухотворено пространство на галерия "Астри"." 


ИВАЙЛО МИРЧЕВ е роден на 11 август 1954 г. в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 г. - ВИИИ "Николай Павлович" в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 г. е член на СБХ. През периода 2004-2011 г. е председател на СБХ. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и по света. През 1985 г. е удостоен с наградата за пластични изкуства "Южна пролет". Лауреат е на голямата награда на Националната младежка изложба (1986). Той е 42-рият носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" (2015). Като професор в Художествената академия подкрепя и вдъхновява поколения съвременни художници, предавайки им знанието за красотата.


Издателство "Захарий Стоянов" представя новата книга "Акварел" на Иван Гранитски и Ивайло Мирчев на 17 май от 18 ч. в Културния клуб "Тракия" в София, ул. "Стефан Караджа" 7А.

"Акварелът е техника на пластическата въздишка. Талантливият автор създава акварела с вътрешната светлина на душата си, затова той излъчва мекота, нежност, ефирност, прозирност, леко дишане като полъх на гълъбово крило и оставя у чувствителния зрител усещането за неземно спокойствие и омиротвореност. Ивайло Мирчев е един от майсторите на акварелните въздишки, своеобразни пластически ноктюрни и импромптюта. Посланията на неговите акварели действат като поетически заклинания - разтърсват сърцето, изострят съзнанието и зареждат въображението ни с полифонични инвенции", пише Иван Гранитски.

Творбите, включени в книгата, може да се видят в изложбата в галерия "Астри".

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 275

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 213

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ