26 Юни 2019сряда16:01 ч.

В поредицата консултации за избора на главен прокурор президентът Радев разговаря и с неправителствени организации

Президентът настоя за прозрачност при избора на главен прокурор

Избраникът трябва да е смел, независим и компетентен, смята Румен Радев

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 249

Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор - ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста. Това заяви вчера президентът Румен Радев на организираната от него кръгла маса "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания". На събитието бяха поканени неправителствени организации, които имат отношение към съдебната система. Това бе поредната консултация на държавния глава по темата, след като вече проведе срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателите на ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с правосъдния министър Данаил Кирилов, с шефа на Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. 

Според Радев консултациите са ясен сигнал за голямата значимост на избора на главен прокурор и необходимостта това събитие да е във фокуса на общественото внимание. "Водя се от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", изтъкна той. "Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност да се ползва с високо обществено доверие. Високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани, предвид отредените по конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, за утвърждаването на законността", каза Радев. Конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора са: висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успехът на бъдещата му дейност, убеден е Радев. 

Президентът настоя за повече лична отговорност от хората, които управляват. "България ще има консолидация - по-голяма и обществена, ще има и прогрес, и просперитет, ще бъде по-модерна държава, когато тези, които управляват и вземат решения, не се крият зад други - органи, институции. Отговорност на други аз няма да нося", отсече държавният глава. Според него в държавата "всичко е размито и все опира до парламента и накрая няма отговорни, затова да не се чудим защо НС има нисък рейтинг. Радев обобщи две послания от срещата - обществото трябва да държи във фокуса си процеса по избора на главен прокурор, а ВСС, който ще предлага и избира номинациите, да знае какво мисли и очаква обществото.

КЗК откри картел при фирмите са саниране

автор:Дума

visibility 0

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 120

Русия се връща в ПАСЕ

автор:Дума

visibility 143

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 165

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 235

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 377

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 217

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ