13 Април 2021вторник13:34 ч.

Рамо до рамо, крило до крило

/ брой: 130

автор:Лилия Томова

visibility 1511

При учредяването вчера на Левите обединени сили (стр. 3) десет партии и пет леви граждански сдружения и движения поискаха преучредяване на обществено-политическото пространство вляво.
Неолибералното управление наистина може да се преодолее само отляво, чрез принципни съвременни политики, в основата на които стои човекът, гражданинът, солидарността между хората. Да има несъгласни леви българи с тази констатация на учредителите? Та нали всички сме срещу издиганите от глобалния капитализъм нови берлински стени между народи и социални групи? Нали всички искаме да възродим социалната идея, социализма, нали всички искаме алтернативи за спасяването, възстановяването, за устойчиво развитие на България? Нали, за жалост, също всички виждаме, че главно две партии увеличават своите членове: партиите "Няма да гласувам" и "Ще гласувам против". Тогава? Дели ли ни нещо? Ако да, непреодолимо ли е? Защото, макар и немногобройни, при учредяването на лявото обединение се чуха и гласове за "железен юмрук"...
Отрадно е все пак, че на въпрос на ДУМА как  ще се държат Левите обединени сили - като протегната ръка или по старото, от минали векове, определение "железен юмрук", повечето от съучредителите декларираха, че протягат ръце, за да строят мостове. Включително и за учредяване на фонд за социално развитие и солидарност - каква по-лява идея от това? Не сме срещу БСП, а срещу неолибералния консенсус, декларираха още те.
Тогава? Различията ни, убедена съм, не са непреодолими, и не ни трябват нови разделителни линии срещу и без това силно репресираното ляво пространство. Трябва ни обаче най-вече морал, ама много ни трябва, за да ни повярват, че сме за народна демокрация и че искаме да овластим народа. За да ни повярват още, че сме срещу всеки тоталитарен, а значи - и срещу днешния режим.
Мисля си още, че отчетливо декларираната отворена ръка на новия политически съюз трябва да е насочена не само към БСП, а и към цялото ни общество - заради България. Защото две години вече вървим надясно и надолу. А от началото на т.нар. преход тези години са много повече от две...
А щом всички сме срещу антикомунизма, антисоциализма, неофашизма, щом сме заедно срещу истеричната русофобия на гръмогласните кресльовци - какво може да ни попречи да застанем рамо до рамо и крило до крило?
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ