Розопроизводителите са пред тежка криза
/ брой: 227
Ниските изкупни цени и неблагоприятните климатични условия доведоха до срив в розопроизводството в България. Розовият цвят е с 33% по-малко, а добитото масло е 40% от произведеното през 2020 г., показва анализ на "Интелиагро". Намалените грижи за насажденията, поскъпването на торовете и енергията, липсата на работна ръка ще се отразят негативно върху производството на розово масло и през 2022 г.
Доходността от розопроизводството продължи да спада, като през 2021 г. вече е отрицателна. Земеделците разчитат основно на субсидии и държавни помощи. Субсидията за изкупуване на розов цвят изигра слаба роля (около 16% от пазара). Тя отложи във времето необходимата корекция в площите и съответно - оздравяването на пазара. За да се спаси браншът от фалит, бе организирана кампания "SOS Българска роза", която предостави еднократна финансова помощ на малките производители.
Тази година ниските изкупни цени удариха тежко бранша. Те паднаха до 1,50 лв. за килограм розов цвят при себестойност около 2 лв. Същевременно земеделците са изправени пред ниски добиви, липса на работна ръка и повишаващи се разходи за производство. "Mалките производители, които са гръбнакът на розопроизводството, вече трета година нямат никаква подкрепа. Няма държавни лостове и механизми, които да върнат отказалите се стопани на полето. Този поминък, който е с 300-годишна история, ще загине и съвсем скоро няма да имаме и рози", коментира пред "Дарик" председателят на сдружение "Българска розова долина" Владимир Стоянов. По думите му работещите дестилерии в момента трупат огромни загуби. Положението в сектора е много тежко. Проблемът с изоставените насаждения едва ли ще се реши скоро. Това крие рискове от спад на добивите и по-ниско качество на розовия цвят, което води и дo по-ниско качество на маслото.
Според анализа на "Интелиагро" дестилационните мощности в страната като цяло са достатъчни, за да обезпечат преработката на суровини от наличните насаждения. Към края на октомври 2021 г. регистрираните дестилерии в страната са 79 спрямо 75 за 2020 г. Техният преработвателен капацитет на база експертна оценка е над 3000 куб. м. Близо 50% от всички регистрирани дестилерии са български.