25 Април 2024четвъртък22:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 10 ст. поскъпват закуските във Варна

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 296

Тестените закуски във Варна поскъпват с до 7% (с около 10 стотинки). Увеличението е възможност да оцелее браншът. Това съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия. "От дълги години настояваме за по-нисък ДДС, но никой не взема под внимание исканията ни", каза Иво Бонев.

По думите му оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г. Някои пекарни вече са вдигнали цените, други предстои да го направят, трети са затворили, тъй като не са успели да се справят с кризата. Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% или около 10 стотинки.

Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки, коментира Иво Бонев. Според него първата причина за поскъпването на закуските е падането на оборотите. Втората е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата и съответно вдигането на осигуровките за работещите в бранша. Към допълнителните разходи на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които макар и еднократни, са разход за бизнеса. "Най-важната причина за скока на закуските обаче е цената на основната ни суровина - брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои наесен цената на брашното да скочи, като по веригата се очаква да скочи и цената на хляба", каза Бонев.

Във Варна вече има няколко фалирали пекарни. 1500-2000 души са пряко засегнати в този бранш в града, а косвено потърпевши са много повече. Това са доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около бранша, и те търпят загуби, ако някои фалират.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ