22 Ноември 2019петък07:01 ч.

Паметник на децата, жертви на фашизма, Лидице, Чехия

Репортаж

С песни срещу насилието

В Монтана направиха благотворителен концерт в помощ на инициативата за паметник на децата, жертви на фашизма

/ брой: 112

автор:Велиана Христова

visibility 1104

"Днес ще възпеем едновременно най-красивия и най-трагичния момент в нашата история. Ше възпеем деца, вярващи в доброто; деца, жертви на своето време; деца - вярващи в един по-добър свят. Тяхната саможертва е и най-мрачната страница в българската история. Никой днес не би оправдал убийството на тези деца. Едно дете не може да ни бъде враг. Затова днес още е жив техният пламък, който ще въплътим в нашите песни". С тези думи председателят на Общинския съвет на Българския антифашистки съюз в Монтана Драгомир Григоров откри завчера едно уникално събитие - благотворителен концерт за набиране на средства за инициативата за поставяне в София на паметник на децата, жертви на фашизма. Концертът бе организиран от Общинската организация на БАС с подкрепата на Общинската организация на БСП - Монтана. Публиката въодушевено аплодира местните музикални и танцови състави и изпълнители - самодейци, на чието изпълнение може да завидят и най-големите професионалисти на сцената. Честна дума - народни песни и хора, който ти пълнят душата! Самият Драгомир Григоров, по чиято инициатива бе концертът, се оказа великолепен актьор и лично взе участие в спектакъла.

Сред публиката бяха и председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов, председателят на Общинския съвет на БСП Камелия Трифонова и лидери на БСП от другите общини в района, не дочакаха само областната шефка на БАС Зоя Станоева. От първата песен - "Ястребино" на камерния народен хор "Пъстренец"; през звънките изпълнения на певческата група "Пъстренец джуниър"; през веселите и буйни хора на фолклорния танцов състав "Ситница"; през "Приятели" на певческата група "Перуника" към клуб "Будители народни", под съпровода на маестро Атанас Проданов, та до руските романси на Виолета Петкова - само възхищение! Как да не си помисли човек какви таланти ражда народът ни на всяка крачка и каква красота има в българския фолклор!   

Оказа се, че публиката познава в подробности инициативата за поставянето на паметника на децата, та не се наложи да разказват много представителите на Инициативния комитет - Христо Георгиев и моя милост. Не крия, че се изненадах от присъствието на много ученици и млади хора в залата. Дълго преди началото на концерта те вече пълнеха редовете, някои разлистваха току-що купени книги на ИК "Синева", приходите от които издателят Христо Георгиев - писател и журналист, водещ на рубриката "Черно на бяло" в ДУМА, предостави също с благотворителна цел. А Макиавей Йорданов, който отговорно "завеждаше" кутията с даренията, сърцато се похвали, че никога не пропуска да участва в такива събития. Заедно с Митко Йошев и Огнян Господинов той бе в специална комисия, която накрая се отчете от сцената, че е събрала 389 лв. дарения за паметника на децата. А допълнително дотичаха още хора, та добавиха нови 50 лв.

В няколко европейски държави са поставени мемориали в памет на децата, загинали по времето на фашизма - във Франция, Германия, Полша, Чехия, Беларус, Русия, повечето от тях са поставени в последните десетина години. ДУМА обяви инициативата да има и в София (зад Братската могила в Борисовата градина) паметник на децата, жертви на фашизма, където без разлика от личните си политически пристрастия хората мълчаливо да положат цвете пред прекършените безсмъртничета и да си обещаят никога повече деца да не стават жертви на жестоките игри на възрастните. Това е пътят за национално помирение! Направен бе инициативен комитет за съграждането на паметника, в който няма политици - единствено журналисти, писатели, историци, скулптори, художници, юристи, негови членове са и първият ни космонавт Георги Иванов и бившият вицепрезидент Ангел Марин. Оказа се, че идеята се приема сърцато от много наши сънародници с различен социален и етнически статус. Инициативният комитет събра и издири данни и биографии на зверски убити у нас деца - от невръстния Николчо Чампоев от Русе до 17-годишни ятаци - събрани са данни за около 200 избити деца, както и за 3000 еврейчета, загинали при депортацията на еврейските семейства от Беломорска Тракия и Македония. Проектът за паметника вече получи одобрение от главния архитект на София и от директора на Подробния устройствен план на Борисовата градина. Автор на паметника е известният скулптор проф. Иван Славов. Документите са внесени в Столичната община.    

Инициативата "концерт за подпомагане на паметника" се оказа удачна, след завършването му много от дошлите от Берковица, Вършец, Георги Дамяново заявиха, че ще направят такива концерти в своите селища, пък и защо да не се подеме идеята и от други райони на страната. Хората не искаха да се разотиват, споделяха истории на своите семейства; бяха категорични, че темата за фашизма вълнува българите, че отричането му у нас е път за никъде. И че почитането на паметта за най-невинните жертви - децата, ще е една много добра стъпка към постигането на национално помирение и единение в името на хуманизма. 

За осъществяване на инициативата

БАНКОВА СМЕТКА

Банка ДСК

IBAN: BG49STSA93000025181669

BIC: STSABGSF

(Христо Георгиев, паметник на загиналите деца) 

В последния месец към инициативата се присъединиха: Валери Иванчев - 20 лв., Зина Соколова - 50 лв., Никола Тенев - 50 лв., Нешка Събева - 30 лв., Димитриа Пенчева - 75  лв., Никола Великов - 100 лв., благотворителен концерт - Монтана (439 лв.).    

  

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ