Само 40% от свинското месо у нас са български
/ брой: 8
С българско свинско месо се задоволяват 40% от потреблението, каза Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, в ефира на БНР. Тя добави, че почти 90% от фермите, които бяха поразени от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Производството на свинско месо обаче не е достигнало нивата отпреди кризата. Преди пандемията от африканска чума по свинете 70 процента от месото на пазара са билиот български производители.
"След пагубната 2019 година стигнахме до 30 процента задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента е не повече от 40 процента", коментира Хаджистоева. "Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата. Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100 процента", посочи Хаджистоева.