07 Декември 2019събота12:14 ч.

Шофьори съзряха лобизъм в Закона за пътищата

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 671

Българското обединение на шофьорите заподозря лобистки интереси в новия проектозакон за пътните превозни средства - един от трите, които трябва да заменят сега действащия Закон за движение по пътищата. Според проектозакона първата регистрация на кола вече ще може да се прави не само в Пътна полиция, но и в частни пунктове в цялата страна. Освен това се предвижда всички автомобили да имат технически паспорти, данните от които ще влизат в специален регистър. Той ще се следи от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Тези паспорти ще се издават при техническия преглед за първа регистрация. За първи път се регламентира търговията с части втора употреба, като сделки с употребявани части за коли ще се извършват, само ако едно от лицата е търговец, който трябва да е вписан в регистър, воден от кметовете на общините. За първи път се въвеждат и правила за автосервизите.  Според Българското обединение на шофьорите обаче част от новите текстове са наложени от лобистки интереси. 

"Такива са на организацията на сервизите, които вместо да използват пазарни механизми за привличане на клиенти, желаят да се започне налагане на санкции срещу всеки собственик, който извършва ремонтни дейности по собственото или управляваното от него ППС. Тук е добре да подчертаем, че подобни непазарни методи и санкции не са познати в другите държави членки на Европейския съюз", подчертават оттам. От организацията са категорични, че изискваният технически паспорт ще доведе до по-голяма административна тежест за шофьорите, а новият начин за регистрация на превозно средство ще оскъпи услугата, като според тях във възможността това да се извършва от частни пунктове също прозират лобистки интереси. 

Нов прокурор сменя главния

автор:Дума

visibility 120

110 години от рождението на Никола Вапцаров

автор:Дума

visibility 83

Поледица скова България

автор:Дума

visibility 91

Проверки по пътищата заради студентския празник

автор:Дума

visibility 75

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 163

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 843

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 380

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ