26 Юни 2019сряда16:03 ч.

Матео Салвини и Виктор Орбан демонстрираха близки отношения преди евроизборите. Сега обаче унгарският премиер, изглежда, не смята да работи с италианските си колеги

Ще се разберат ли "еднаквите" евроскептици?

Или как Фараж, Салвини и Льо Пен могат да се окажат орел, рак и щука

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 331

Мая де ла Бауме, Лили Байер,
"Политико"

Ако евроскептиците искат да се възползват от добрите си резултати в изборите за Европейски парламент, те ще трябва да се научат да се разбират.

Крайнодесните популисти се опитват да разберат какви съюзи могат да изградят в новия парламент, като партиите на Найджъл Фараж, Матео Салвини и Марин льо Пен играят важна роля.

Къде ще се позиционира Фараж?

В частност Фараж е изправен пред дилема. Неговата новосформирана партия Брекзит (ПБ) застана на първо място в Обединеното кралство, спечелвайки 29 места. Но бъдещето на старата му парламентарна група - Европа на свободата и пряката демокрация (ЕСПД), е много несигурно, тъй като няколко от нейните партии не успяха да спечелят места.

За да бъде призната от парламента, групата трябва да има най-малко 25 членове на ЕП, които идват от най-малко седем различни държави. Това признаване дава на групата достъп до повече пари от парламента и по-голямо влияние в законодателната власт.

Говорител на EСПД заяви, че лидерът на ПБ "работи за запазването на групата EСПД". Но това вероятно ще означава да се привлекат нови партии, за да се изпълни критерият членовете да са от седем държави.

Това би могло да е доста трудно, тъй като потенциалните нови членове ще знаят, че Партията Брекзит не смята да се задържи дълго в Европарламента. В съответствие с името си тя иска да осигури излизането на Великобритания от ЕС в рамките на последния краен срок за Брекзит Ц 31 октомври.

Убеждаването дори на настоящите членове на EСПД - като италианското Движение "5 звезди" (Д5З) - да останат на борда може да е трудно поради същата причина. Италианската страна не иска да ограничава възможностите си. Говорител каза, че Д5З ще видят "в следващите седмици как и с кого" могат да започнат дискусия за формирането на група.

Фараж може да избере да се присъедини към нов евроскептичен блок, който Салвини - лидерът на италианската партия Лига, гради през последните месеци. Този блок има за цел да разшири групата на Европа на нациите и свободата (ЕНС) от последния парламент.

Освен Лигата и Националния сбор на Льо Пен групата трябва да включи Алтернатива за Германия, австрийската Партия на свободата, финландската партия, датската Народна партия и ЕКРЕ на Естония (въпреки че нито Салвини, нито Льо Пен в момента са членове на Европейския парламент, те ще вземат ключовите решения за своите партии).

Досега новата група има 73 места, което я прави четвъртата по големина сила в 751-членния парламент. Но Салвини се цели по-нависоко.

Миналата седмица Фараж се срещна в Брюксел не само с членовете на старата си група, но и с Марко Зани, известен евродепутат от Лигата, който иска да постигне съюз с лидера на ПБ.

Зани каза пред италианската информационна агенция АНСА, че срещата с Фараж "мина много добре", и добави "ще видим дали можем да уредим нещата с него следващата седмица".

"За всички нас е полезно да сме заедно", добави той.

Проблемът Льо Пен

Добавянето на ПБ ще даде на групата 102 евродепутати Ц на милиметър от третата по големина сила, съставена от либералите и френския президент Еманюел Макрон, които се очаква да имат 113 членове.

Но съвместната работа със Салвини би означавало да се работи и с Национален сбор на Льо Пен - нещо, което Фараж не беше склонен да прави преди това, гледайки на партията като прекалено крайна и свързана с антисемитизма.

Салвини се опита да спечели също управляващите партии на Унгария и Полша. Но началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща не вижда много шансове да работи с групата на Салвини.

"Ние уважаваме италианския вицепремиер и италианското правителство и резултата, който направи Лига най-силната партия в Италия след изборите за Европейски парламент," каза Гергели Гуляш на пресконференция в Будапеща.

"Въпреки това не виждам много шансове за сътрудничество на партийно ниво или в съвместна парламентарна група."

Фидес на Орбан е част от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която представлява най-голямата група в парламента със 179 места. ФИДЕС обаче бе замразена от ЕНП през март заради опасенията за върховенството на закона при Орбан и кампания срещу миграцията, насочена срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, старши член на ЕНП.

Един високопоставен служител от Фидес каза, че не вярва, че партията му ще се разбере с подобни на Салвини, Льо Пен или Фараж. "Мисля, че Фидес ще положи усилия да се върне към ЕНП," каза той.

Полската партия "Право и справедливост" (ПиС), която спечели 26 места в изборите за Европейски парламент, изключи възможността да работи с Льо Пен и изглежда, че ще остане в групата на европейските консерватори и реформисти (EКР) с британските тори.

На въпрос дали ПиС ще се чувства комфортно да седи в една и съща парламентарна група като Фараж, един полски служител каза: "Не мисля, че е реалистично да мислим за такъв сценарий."

И все пак високопоставен полски служител сигнализира ПиС да запази възможностите си. "Ние сме доста гъвкави", каза висшият служител. "Вероятно ще има доста мощен нов съюз около г-н Салвини от Италия. В зависимост от това с кого той ще си сътрудничи, бихме могли да си представим или не сътрудничество с него."

Но в коментар, който подчертава разделението между евроскептиците, той каза, че Льо Пен е "нещо като червена линия за нас".

Въпреки че те са обединени в противопоставянето на миграцията, евроскептичните страни имат и други съществени различия. Салвини например иска да види повече солидарност между членовете на ЕС в приемането на търсещи убежище - нещо, на което Орбан категорично се противопоставя. Освен това, докато Льо Пен, Салвини и Орбан поддържат приятелски връзки с Кремъл, полската ПиС е отявлен критик на Москва.

Един от начините за преодоляване на разделенията може да бъде не стремеж към една група, а сформиране на съюз, който да гласува заедно по ключови въпроси. Високопоставен евроскептичен представител каза, че идеята е да се изгради блок с гласове от членовете на ЕП от групите EСПД, EНС и EКР, които ще имат повече от 170 членове и "представляват втората [най-голяма] сила в Европейския парламент."

Такъв блок ще бъде използван за координиране на гласовете и би могъл да бъде достатъчен, за да блокира важно законодателство в един фрагментиран парламент, каза официалният представител.

Той добави, че ако ФИДЕС на Орбан напусне ЕНП, неговите 13 допълнителни места биха създали съюз, който "ще превъзхожда групата на ЕНП".

КЗК откри картел при фирмите са саниране

автор:Дума

visibility 0

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 120

Русия се връща в ПАСЕ

автор:Дума

visibility 143

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 165

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 235

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 377

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 217

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ