03 Април 2020петък01:52 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Синдромът 9/9

/ брой: 78

автор:Милена Николова

visibility 1376

Едва проходил, и този парламент създаде прецедент. Този път синдромът не е 15/15, а е 9/9 и удари една от знаковите фигури на ДПС - Камен Костадинов. Един от емблематичните лидери в движението напусна парламентарната листа, за да дадял пример срещу феномена с избора на депутати от полуграмотни избиратели.
Конкретната причина за напускането на Костадинов стана неговият съпартиец и лидер на местната организация от с. Рудник, Бургаско, Ангел Исаев. Той напълно случайно се озова депутат в парламента, измествайки втория в листата на ДПС от Бургас. Този пореден прецедент, който размества на случаен принцип политическите пешки, вкара в НС депутат, чийто номер в листата съвпадна с номера на партията. Това подтикна и ДПС да търси спасение от грешките чрез промяна в изборното законодателство. От партията на Карадайъ обмислят да се премахнат цифрите от поредността на кандидати или да ги обозначават с букви, или да ги заместят с празни квадратчета.
Законът, уреждащ начина на провеждане на изборите, е може би най-редактираният в парламентарната практика. И с всяка следваща промяна не става по-добър. Въвеждането на мажоритарния елемент преди години трябваше да отговори на потребността на избирателя ако иска, да пренареди листата. И няма нищо лошо в тази свобода.
Въпросът е, че именно този казус създаде прецедент, който не произтича от желанието на партиите, нито на избирателите, а е плод на случайност и равнище на грамотност. Ако избирателят не може да различи номер на партия от пореден номер на кандидат, значи проблемът не е в закона. Драмата не е ли в образователното ниво на гласуващия, който не прави елементарна разлика. Експерименти и идеи как да изглежда бюлетината на следващия вот - колкото са звездите на небето. Но струва ли си заради 10 бълхи да се изгори юрганът? И защо никой дума не обелва за грамотността? Въпрос, на който и ДПС трябва да потърси отговор.
 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ