Солидарен козунак ще месят онлайн
На безплатното събитие ще се акцентира на традициите, които познаваме
/ брой: 79
Солидарен веган козунак ще месят онлайн всички желаещи в събота, 24 април, от 10,30 до 12,30 ч. Безплатната фейсбук инициатива е на две неправителствени организации - "Хлебна къща София" и "Храна, не война - София".
Време е за козунаци! Ако вече усещате аромата на това топло, меко и сладко изкушение на конци, то ви каним да се включите в ежемесечното ни солидарно месене, като този път ще поставим фокус върху правенето на козунаци и наближаващия Великден. Нека заедно замесим по един веган козунак, да си разкажем за традициите, които познаваме, свързани с козунака, и накрая да се насладим и споделим готовото сладко творение. Всеки ще може да сподели направените козунаци със Солидарната кухня и хора с икономически затруднения. Ще разкрием рецептата и необходимите материали за месенето, се казва в съобщението на идеолозите на проявата.
"От 2017 г. правим "Солидарен хляб", който се случва веднъж месечно, а от една година е в онлайн формат. Идеята е да се обединим около обща тема и общо действие, в повечето случаи е месене на хляб. Заради наближаващия Великден, решихме да бъде козунак. Надяваме се да е интересно за всички", сподели Атанаска Терзийска от "Хлебна къща София". По думите й именно храната, хлябът и козунакът са онези неща, които ни свързват и са фактори, присъстващи в живота ни от векове. Споделяме ги във всички житейски моменти и са проводник на комуникация в общността, каза още Атанаска Терзийска в ефира на Радио София.
Бабини съвети
Ето какво съветват бабите, чиито козунаци са най-вкусните:
* Използвайте само бяло брашно. Традиционното пшеничено тип 500 е най-подходящо.
* При месенето на козунак не може да има твърде много яйца. Колкото повече сложите, толкова по-вкусен ще стане. На 1 кг брашно - минимум 5 яйца.
* Колкото по-дълго време се меси козунакът, толкова по-пухкав ще стане. Тестото трябва да се удари 100 пъти в масата.
* Общото време за втасване трябва да е минимум час и половина. Най-добре е да оставите тестото на топка да си почине 45 минути и още толкова, когато козунакът вече е на плитка във формата за печене.
* Кухнята трябва да се поддържа топла. Температурата от 28 градуса ще повлияе много добре на тестото.
* Печете козунаците на бавен огън, защото в противен случай кората ще изгори, а вътрешността ще остане глетава и сурова.