14 Април 2021сряда01:28 ч.

Сто нюанса сиво

/ брой: 39

автор:Евгени Гаврилов

visibility 499

Не, не става дума за нов бестселър, а за българската икономика през последните 30 години. Понятията "икономика в сянка" и "сива икономика" дойдоха у нас с т.нар. демократичен преход. С тях се описва стопанската дейност, която не се отчита от националната статистика. Има твърдения, че в годините на големи промени у нас в началото на 90-те на миналия век сивата икономика е играла и положителна роля, защото чрез нея хората на практика успяваха да оцеляват, след като масово губеха препитанието си. Нейното съществуване е донякъде неизбежно. Няма как, когато гледате в двора домати и дадете няколко от тях на съседа за салата, той да впише това в годишната си данъчна декларация като доход и да плати данък, като изчисли стойността на зарзавата по пазарните цени на дребно във времето, когато сте му го дали. Това е прекалено и не може да стане, защото разходите за контрола на подобна стопанска дейност ще надхвърлят ползите. 

Не доматите, продадени през оградата, са проблем. Проблем е, че две трети от хората у нас вярват, че икономиката в сянка е най-краткият път за забогатяване. Проблем е и, че съществуването й с годините почти бе официализирано. Борбата с нея се изразява главно в традиционни проучвания на една бизнес организация, след които не следва нищо съществено. Резултатите от поредното изследване са факт. Според тях недекларираната заетост е най-честата проява на сенчестата икономика у нас. За последните десет години на светло са излезли 15 на сто от бизнеса, но все още 22 на сто от него са в сивия сектор. Това е с 10 процента повече, отколкото средните показатели за Европа. Най-често срещаната сива практика е работата на договор с фиктивни клаузи и допълнително заплащане на необлагаема сума в брой. Тя обхваща между 25 и 30% от фирмите в страната. На следващо място е практиката за полагане на извънреден труд без заплащане - между 25 и 28%. На трето място по разпространение са прикритите трудови договори - между 15 и 20 на сто. Всеки седми нает работи без договор. Търговията, строителството и ресторантьорството са основните източници на сенчестия бизнес.

Азбучна истина е, че хранителна среда за него са високите данъци, непосилните осигуровки и лобистките закони, създавани от корумпираните политици. Към всичко това сега трябва да прибавим и неадекватните ограничителни мерки на правителството в условията на пандемия. Един от начините да се установи наличието на сива икономика е като се следят потреблението и декларираните доходи. Ако потреблението рязко надвишава официално обявените доходи, това твърдо означава наличие на сенчест бизнес. Оказва се, че обществото няма еднозначно критично отношение към сивата икономика. Според проучване на Института за изследване на обществата и знанието при БАН, представено неотдавна, около една трета от българите са склонни да дадат подкуп, а около половината са готови да нарушават законите. България уж е най-бедната държава в ЕС, но е на челно място по брой на луксозни автомобили на човек, които с обикновена заплата не се купуват. Явно изсветляването на икономиката е само на книга, а рискът за ослепяване от нейната чистота е силно преувеличен.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ