04 Декември 2023понеделник04:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Такса смет ще зависи от броя обитатели на имота

Бизнесът може да се договаря директно с фирми за извозване на боклука

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 104

Рамково споразумение, подписано между Националния статистически институт (НСИ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), прави възможно от 2025 г. таксата "Битови отпадъци" да се изчислява в зависимост от броя на обитателите да даден имот и сметта, които те генерират. Това каза доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ при подписването на документа вчера. След споразумението ще получават официални данни от преброяването на населението и жилищния фонд в България.
"Данните, свързани с броя на ползвателите на услуги в имот в раздел "Данни за домакинствата", ще бъдат използвани при разработване на новата методика за сметосъбиране". Таксата вече няма да зависи от данъчната оценка на имота.
Според методиката общинарите могат да използват три подхода - да се продават на хората специални торби, да се плаща спрямо броя контейнери или да се изчисли сума по броя на живеещите в даден имот.
По неофициална информация повечето от кметствата имат намерение да използват броя на живеещите в едно жилище. В този случай сумата се определя, като разходите на общината се разделят на хората в населенoто място, а получената сума се умножи по бройката на обитателите на имота. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода. Приходите от такса смет трябва да покриват разходите за почистване. Изключение от този принцип се допуска само в случаи, когато може да бъде засегнат общественият интерес - тоест с новата методика таксата да се вдигне прекомерно.
Според параметрите на новата методика може да се направят приблизителни изчисления колко ще струва извозването на боклука. Например в средно голяма община с близо 138 000 жители и разходи за почистване за 10,5 млн. лева таксата ще е 76 лева на човек годишно. Така домакинство от четирима ще трябва да плати 304 лева. В София има няколко пилотни проекта, при които е въведен принципът "замърсителят плаща". Единият е в районите УКремиковциФ и УОвча купелФ, където има система за разделно събиране на отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали. На домакинствата са раздадени контейнери или чували, а за тези в блоковете са поставени специални контейнери.
От Столична община посочиха още, че извън стандартното определяне на такса смет според данъчната оценка са дали възможност на бизнеса да плаща според количеството битови отпадъци за нежилищните имоти. Фирмите имат и опция за събиране и извозване на битовите отпадъци чрез пряко договаряне със специализирани фирми.
Промените в общинските наредби, отнасящи се до определянето на таксата за битови отпадъци, обаче ще бъдат направени едва след като бъде приета от Министерския съвет наредбата за новата методика.В Пловдив например ще правят проучване колко боклук се изхвърля от даден вход или блок. Ще се поставят чипове на контейнери и камиони, за да се измери количеството отпадъци.
Във Велико Търново предвиждат по новата методика да изберат таксата да зависи от бройката на живеещите. Това нямало да доведе до шоково поскъпване, дори за някои може да има намаление. Според изчисленията с новата методика няма да се налага дофинансиране на дейностите по чистота от други приходоизточници, както е в момента. В Кърджали пък се плаща според застроената площ на жилището, но от общината обясняват, че най-честно ще бъде, ако таксата се определя спрямо генерирания отпадък.


25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ